Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Erik Odiin / Unsplash

Már 150 országba nem ajánlja az USA az utazást

A világ nagy részére már nem ajánlják az utazást az amerikaiaknak. 

Az Egyesült Államok Külügyminisztériumának listáján eddig 34 ország szerepelt negyedik szintű besorolással, ami azt jelenti, hogy ezekre a helyekre nem ajánlják az utazást. Eddig a héten újabb 116 országot adtak hozzá – írja a Reuters

A hétfői bejelentéssel már a világ országainak 80 százaléka került a legszigorúbb besorolásba, de lehetséges, hogy még tovább bővítik a listát. 

Többek között az Egyesült Királyság, Kanada, Franciaország, Izrael, Mexikó és Németország is abba a besorolásba került, ami nem ajánlja az országokba való utazást. Kína és Japán azonban a harmadik szintű besorolásban maradt, ami azt javasolja az utazni vágyóknak, hogy gondolják át, mielőtt elindulnak. 

A külügyminisztérium szerint ez a lépés nem az egyes országok jelenlegi egészségügyi helyzetének újbóli értékelését jelneti. Sokkal inkább egy kiigazítás ahhoz, hogy az utazási ajánlások összhangban legyenek a járványügy súlyosságával.

Azt is hangsúlyozták, hogy ezek csak ajánlások és nem akadályozzák az amerikaiakat az utazásban.

Mehetünk-e Magyarországról Amerikába? 

Joe Biden elnök január 25-ei rendelete alapján továbbra is tilos a Schengen övezetből, így Magyarországról is az Egyesült Államokba a beutazás. Ez alól kivételnek számítanak az amerikai állampolgárok és családtagjaik, és a hivatali célból utazók. 

Fotó: Andrew Donovan Valdivia // Unsplash

Karantén és kötelező teszt várja azokat, akik mégis utaznak. Fotó: Andrew Donovan Valdivia // Unsplash

Ha valaki a kivétel alá esik, akkor figyelnie kell arra, hogy az USA-ba utazáskor minden külföldről légiközlekedéssel érkező utasnak már a felszálláskor rendelkeznie kell olyan negatív koronavírus teszttel, ami az indulást megelőző három napon belül készült. Az érkezés utáni 3–5 napon belül újabb teszt ajánlott, de ezzel együtt is 7 nap otthonmaradás kötelező.

Ha valaki nem megy el covid tesztre az érkezés után, akkor 10 nap karantén várja. 

Ha valaki Magyarországra jön, és nem váltja ki két negatív teszttel, akkor 10 napig kell karanténban maradnia. A kormány 2020 októbere óta kötelezővé tette a karanténjukat töltőknek a Házi Karantén Rendszer nevű applikációját. Aki nem tölti le az alkalmazást, azt a rendőrök személyesen ellenőrzik. 

Aki itthon megszegi a karanténszabályokat, 5 ezertől 150 ezer forinting terjedő bírságot kaphat. Egy nap alatt többször is megbüntethetik, de

ennyi idő alatt maximum 600 ezer forintos bírságot szedhet össze.

Borítókép: Erik Odiin / Unsplash

Oszd meg!