Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Így működik a kormány karanténszoftvere: az ajtónkon kopogó rendőr helyett tíz nap szelfizés vár ránk otthon

Külföldi útról való hazatérés után, – ha nem váltja ki két negatív teszttel, akkor – automatikusan tíz nap karantén vár az emberre és ennek során használnia kell a karanténszoftvert. A kormány 2020 októbere óta kötelezővé tette a karanténjukat töltőknek a Házi Karantén Rendszer nevű applikációját, de hogyan működik mobilról az ellenőrzés? Élménybeszámoló.

„Interjúnkat egy 2020–21-re jellemző rövid epizód szakítja félbe: pittyeg a telefonja, a nemzeti karanténellenőrző szoftver szólítja fel egy gyors szelfire a dániai unokalátogatásról frissen hazatért Ildikót” – írtam néhány héttel ezelőtt a Boldizsár Ildikóról szóló portréba. Tegnap egy újabb interjút szakított meg ugyanez az epizód. Ezúttal nem interjúalanyaimnak, hanem nekem kellett egy rövid időre kilépnem az online beszélgetésből, hogy néhány másodpercig a mobiltelefonom első kamerájába nézzek.

Egy külföldi út után a határátlépéskor két dokumentumot nyomtak a kezembe. Az egyiken (Tájékoztatás jogszabály által előírt hatósági házi karanténkötelezettségről) az általam megjelölt cím állt, ahol a tíz napos karanténomat tölthetem, a másikon a Házi Karantén Rendszer (HKR applikáció) működését magyarázták.

A jelenleg érvényes szabályok szerint, ha a technikai feltételek adottak, akkor a karanténkötelezetteknek használniuk kell az applikációt, amivel egyrészt a rendőrségről is terhet vesznek le, másrészt nekik is kényelmesebbé válik az ellenőrzés. 

A Házi Karantén Rendszer felülete

A HKR a karantén ideje alatt különböző időpontokban, naponta többször SMS-ben szólít fel arra, hogy lépjünk be az app felületére. A távellenőrzésre tizenöt percünk van. Ha beléptünk az alkalmazásra, ott a „Távellenőrzés indítása” gombot megérintve elindul a kameránk, mintha szelfiznénk. Az alkalmazás használata közben kéri, hogy engedélyezzük a helyadatainkat is.

Így, ha tényleg mi vagyunk a kamera előtt és a karanténlakásunkból vettük fel a szelfiállást, akkor pár másodperc alatt a „Sikeres távellenőrzés” üzenet jelenik meg a mobilunk képernyőjén.

A határról egyenesen, a legrövidebb úton a karanténlakásba kell jönni és az ajtónkra az ominózus piros cetlit kiragasztani. Ezt szintén a kezembe nyomták a határátkeléskor. Aki nem tölti le az applikációt, azt személyesen fogják ellenőrizni.

Ha valaki például a házastársával együtt tér haza egy külföldi útról és az egyikük letölti az alkalmazást, de a másik nem, akkor hiába szelfizget például a férj, a feleséget attól még személyesen fogják ellenőrizni.

A HKR rendszerében egy telefonszámhoz egy felhasználó rendelhető, így az együtt élőknek is külön kell regisztrálniuk és ehhez saját mobilszámmal rendelkezniük. Az app Androidra és iOS-re is letölthető. A regisztrációkor a személyi igazolványunk, jogosítványunk vagy útlevelünk számát, az e-mail címünket és a telefonszámunkat kell megadnunk. A rendszerbe jelenleg csak magyar állampolgárok regisztrálhatnak. Egy visszaigazoló e-mail után belépve láthatjuk az adatainkat. Ha valaki úgy tölti le a karanténapplikációt, hogy nincs karanténkötelezettsége, a rendszer automatikusan elutasítja a regisztrációját.

Az alkalmazáson az adataink mellett egy térkép látható, amin a karanténunk helyszínét jelölik. Ez az én esetemben nem egyezett azzal, amit a karanténlakásként megadtam, de ezt a felhasználó nem tudja megváltoztatni. Véletlenül az útitársam címe szerepelt nálam is. Nemsokára meg is kaptam az első SMS-t, de mivel a helyszín nem egyezett, sikertelen ellenőrzésként könyvelte el a rendszer a szelfimet.

Akinek kérdése, gondja, baja van az app működésével kapcsolatban két, a koronavírussal kapcsolatos információs vonalat hívhat (06 80 277 455, 06 80 277 456). Ezeknél szinte mindig minden ügyintéző foglalt, de a Hazikaraten.hu-n elérhető egy csetfelület is, ahol másodperceken belül válaszolnak az ügyintézők.

Egy hét alatt háromszor írtam nekik, öt másodperces válaszadási idő volt a leglassabb.

A sikertelen ellenőrzésem után körülbelül öt perc múlva már egy rendőr hívott telefonon, hogy miért nem vagyok a karanténomban. Miután elmondtam neki, hogy valójában ott vagyok, ahol kell, azonnal javították, és a következő ellenőrzésemkor már ilyen gond sem volt.

A héten még egyszer sikerült egy rendőri telefonhívást bezsebelnem, amikor éppen elbambultam és nem láttam meg a bejelentkezésre felszólító sms-t tizenöt percen belül. Ekkor kaptam közvetlenül a telefonbeszélgetésünk után még egy ellenőrzést az appon, ez már sikeres volt. A tíz karanténnap lejártával egy búcsú e-mailt küldtek arról, hogy már újra mászkálhatok, az appot pedig törölhetem. 


Hogyan váltható ki a karantén? Mekkora büntetést kaphatunk, ha nem tartjuk be?

Ha kérelmezzük, járványügyi hatóság engedélyezheti, hogy a határátlépés után öt napon belül, legalább 48 óra különbséggel, két alkalommal PCR-teszten vegyünk részt. Ha mindkettő negatív lesz, akkor előbb felszabadulhatunk a karantén alól. Azt, hogy a karantén ideje alatt szeretnénk teszteltetni, egy elektronikus formátumon kell bejelenteni a rendőrségnek legalább huszonnégy órával a tesztelés előtt. Az első negatív tesztet még a hazajövetel előtt elvégezhetjük bármely schengeni térségbe tartozó országban, az Amerikai Egyesült Államokban vagy Kanadában. Ennek az eredményét magyar vagy angol nyelvű okirattal kell igazolnunk. Ha már a kezünkben van a két negatív teszt eredménye, akkor egy újabb elektronikus űrlap leadásával kérhetjük a karantén alóli felmentésünket.

A karanténszabályokat megszegők 5 ezertől 150 ezer forinting terjedő bírságot kaphatnak. Egy nap alatt többször is kaphatunk büntetést, de ennyi idő alatt maximum 600 ezer forintos bírságot szedhetünk össze. A büntetés fizetésére tizenöt napjuk van a jogsértőknek, a rendőrség honlapján közzétett számlaszámra tudják befizetni.  


Fotó: Priscilla du Preez / Unsplash 

Oszd meg!