Fotó: Fotó: Marina Khrapova // Unsplash
Üzlet

Új szabályok: kötelező használni a karanténszoftvert

Forbes
2020. október 28. 2 perc olvasás

Ha valaki külföldről jön haza, automatikusan házi karantén vár rá, kötelező használnia a karanténszoftvert, és egy nap alatt, maximum 600 ezer forintig, többször is megbüntethetik, ha megszegi a karanténszabályokat.

Mostantól nincs egyedi közigazgatási hatósági eljárás az országba történő belépéskor. A határellenőrzést végző rendőri szerv automatikusan tájékoztatja a belépőket arról, hogy kötelesek karanténba vonulni – írja a mfor.hu.

A határon átlépőknek meg kell adniuk a rendőröknek azt a címet, ahol a karantént szeretnék tölteni, és rögtön oda is kell utazniuk. Ez az utazás csak egészségügyi, műszaki, vagy, ha tömegközlekedéssel indult a karanténkötelezett a karanténlakásba, akkor menetrendi okból szakítható meg. Otthon pedig az első dolga kell, hogy legyen kiragasztani az ajtajára a rendőrtől kapott matricát.

Szelfik és bírságok

A karanténkötelezettnek kötelező használnia a „karanténszoftvert”, vagyis letölteni egy alkalmazást, amivel nyomon követhetik, hogy valóban otthon maradt-e. A szoftvert csak akkor kell telepíteni, ha rendelkezünk erre alkalmas eszközzel. Arról nem ír a jogszabály, hogy ezt hogyan ellenőrzik.

A karantén betartását úgy is ellenőrizhetik, hogy egy szelfit készítünk, amelyet egy arcfelismerő szoftver elemez. Így ki tudják szűrni, hogy mi is otthon vagyunk-e, és nem csak a mobilt hagytuk a lakásban.

Mától 50 ezer forintról 150 ezer forintra növelték a hatósági házi karantén megsértése miatt kiszabható legmagasabb bírság összegét. A karanténszabályokat megszegőkre 5 ezertől 150 ezer forinting terjedő bírság szabható ki.

A jogsértőket egy nap alatt többször is megbüntethetik, de ennyi idő alatt maximum 600 ezer forintos bírságot lehet rájuk kiszabni.

A büntetést a rendőrség honlapján közzétett számlaszámra tudják befizetni a karantént megszegők. Erre 15 napjuk van. A törvény azt is leszögezi, hogy a karanténszabályok megsértése nem minősül bűncselekménynek.

Fotó: Marina Khrapova // Unsplash