Fotó: Jürgen Klopp, a Liverpool menedzsere a csapat egyik edzésén. Fotó: Liverpool FC
Üzlet

Liverpool: történelmi szezon, hatalmas veszteség és egy gigaüzlet a háttérben

Zsiborás Gergő
2021. április 29. 8 perc olvasás

A 2020 május 31-ével zárult pénzügyi évben a Liverpool FC 46 millió fontos adózás előtti veszteséggel zárt, miközben 8 százlékkal, 490 millió fontra estek a bevételei. A klub szerint a pandémia eddig összesen 120 millió font kiesést eredményezett. 

Megjelent a 2019/2020-as szezont lefedő pénzügyi jelentése a bajnok FC Liverpoolnak – számolt be róla a The Athletic. A csapat ebben a szezonban 30 év után bajnok lett, ugyanakkor arról is emlékezetes marad az idény, hogy a bajnokság hetekre leállt a koronavírusjárvány miatt. A friss beszámolóban már látszik, mekkora károkat okoz még egy pénzügyileg stabilnak mondható klubnak is a járvány. Nézzük a számokat!

A klubnak rosszabbul, a játékosoknak jobban ment

A pályán elért történelmi siker ellenére a klub rossz évet zárt, ugyanakkor a pandémia teljes mérlegét majd csak egy év múlva látjuk. Noha volt már olyan bajnoki, amikor 2000 szurkolót beengedtek a csapat stadionjába, az Anfieldre, és könnyen lehet, hogy májusban megint nézők előtt játszanak, a szezont gyakorlatilag zárt kapuk mögött játszották le. Ez pedig komoly bevételkiesés a klubnak. A menedzsment szerint összesen 120 millió fontra tehető az eddigi kiesés, ami a következő hónapokban – a járvány elnyúlásával – még tovább nőhet. Reményre adhat okot, hogy Nagy-Britannia jól áll az átoltottságban. 

A pandémia okozta veszteségekből nem sokat éreztek a játékosok, ugyanis a bérköltségek tovább növekedtek, 310 millió fontról 325 millióra.

A 2017/2018-as szezonhoz képest már több mint 23 százalékkal emelkedtek a kiadások ezen a soron.

A tavalyi béremelkedés hátterében a pályán elért sikerek állnak, a Liverpool a tavalyi szezonban bajnok lett, az azt megelőző idényben pedig Bajnokok Ligáját nyert a csapat, vagyis volt mire bónuszt fizetni. 

A klub külső adósságállománya is komolyan megemelkedett: 50 millióról 198 millió fontra, bár az idei évben ennek egy részét sikerül törleszteni.

Zártkapus meccs = 3 millió font kiesés

Látványos, hogy 59 millió fonttal csökkentek a bevételek a közvetítési jogokból (202 millió font jött be innen), de ennek egyszeri, könyveléstechnikai oka van: a szezon a járvány miatt elhúzódott a pénzügyi riport zárása utánra, vagyis innen még volt bevétel, de azt már a következő évhez könyvelték le. Júniusban és júliusban 9 meccset kellett még lejátszaniuk a bajnokságból, ami rend szerint májusban ér véget. Ezt a hatást kiszűrve is jelentősnek mondható az innen érkező bevételkiesés,

vélhetően a könyvekben kimutatott 59 millió helyett annak nagyjából fele a hiány.

A Premier League bajnokaként a csapat összesen 161 millió fontot kapott a közvetítési jogokból. 

2019-ben megnyerték a Bajnokok Ligáját, a sorozattal összesen 95 millió fontot kerestek, tavaly viszont drámai meccsen, még teltház előtt estek ki az Atlético ellen a nyolcaddöntőben (az akkori meccs hozzájárult egy angol járványgóc kialakulásához is), a sorozattal végül 71 millió fontot kerestek az előző szezonban. Ugyanennyi jött be meccsnapi bevételből is, amit 15 százalékos csökkenés – ez vélhetően sokkal rosszabbul alakul a mostani szezonban, hiszen gyakorlatilag üres stadionban nyomták végig ezt a szezont. 

A járvány első hulláma óta 26 meccset rendeztek az Anfielden, a teltházas meccsek alkalmanként 3 millió font bevételt jelentenek a klubnak, vagyis csak innen 78 millió fontot biztosan elvisz a járvány. 

Rekord összegért vált csapatot Gulácsiék edzője

Elkészült az új edzőközpont

A szponzorbevételekkel tudták ellensúlyozni a veszteségeket: megállapodtak a Cadbury-vel és a Iugisszal, hosszabbítottak a Niveával és a Carlsberggel, összesen 29 millió fonttal nőttek a kereskedelmi bevételek, elérve a 217 millió fontot. Az első hullámban ugyan leállt a bajnokság egy időre, ekkorra a Liverpool már akkora előnnyel vezetett, hogy sejteni lehetett, bajnokok lesznek, ez meg is nyomta a kiskereskedelmi bevételeket, soha nem adtak el ennyi mezt (amiből a klubnak csak kisebb bevétele van), és nyitottak új Liverpool-üzleteket szerte Ázsiában (Thaiföldön, Vietnámban és Szingapúrban). 

A Deloitte Money League top 10 klubjának bevétele a 2019/2020-as szezonban átlagosan 12 százalékkal esett vissza (a Liverpool összebevétele csak 8 százalékkal). A Forbes legértékesebb klubok listáján ötödik helyen szerepeltek 3 milliárd fontos értékeléssel, ami duplája a két évvel ezelőttinek. 

A már megnagyobbított főlelátó az Anfielden - a többi szektort is bővítik, hogy 60 ezer fős legyen a stadion kapacitása. Fotó: Liverpool FC

A már megnagyobbított főlelátó az Anfielden – a többi szektort is bővítik, hogy 60 ezer fős legyen a stadion kapacitása. Fotó: Liverpool FC

Az időszak alatt a klub folytatta az infrastrukturális beruházásait, 50 millió fontért építettek új edzőkomplexumot Kirkby-ben (tavaly novemberben adták át), a lezárt pénzügyi évben 25 millió ment el csak erre a célra. 

Gigaüzletet kötöttek az amerikaik, nyugodt lehet a Liverpool menedzsmentje

A Liverpool az utolsó békeévben 533 millió fontos bevétel mellett 42 millió font adózás előtti profitot ért el, gazdálkodása stabil volt. Rugalmasan tudták kezelni a pandémia által sújtott első szezont is, de ehhez az is kellett, hogy az amerikai tulajdonos, a Fenway Sports Group (FSG) is komoly tulajdonosi kölcsönt adjon a klubnak (ez most 71 millió fontnyi kötelezettség). A következő év májusában zárandó üzleti riport mutatja csak majd meg igazán mekkora károkat okozott a járvány. A mostani számok is elég durva visszaesést mutatnak, pedig itt még csak a szezon végén jöttek a komoly korlátozások. 

A Liverpool pénzügyi stabilitásához most leginkább az járulhat hozzá, hogy a Szuperliga miatt átkozott tulajdonos nemrég lezárt egy giga üzletet:

az FSG nemrég 538 millió fontos befektetést kapott a RedBird Capital Partners-től. 

Az FSG így biztosan tudja finanszírozni a veszteségeket, amíg a járvány hatásait ki nem heveri a sportvilág, és folytatják a 2016-ban megkezdett stadionbővítési programot is, aminek végén az Anfield befogadóképessége 60 ezer főre bővül. 

Bár a klub az elmúlt évek sportsikerei után önállóan is megállt a lábán, most komoly kihívást jelent Liverpoolban is, hogy az egyre emelkedő bérköltségeket hogyan termeljék ki, miközben a bevételeik jelentősen visszaestek. Nem véletlen, hogy részt akartak venni az Európai Szuperligában

Most a pályán sem jönnek az eredmények 

A projekt látványosan visszafele sült el, komoly bizalmi válság alakult ki, aminek a tulajdonos azzal ment elébe, hogy videóüzenetben kért bocsánatot mindenkitől. Az Arsenalhoz hasonlóan szinte biztos: az amerikai tulajdonosok nem fognak kiszállni Liverpoolban sem. Az európai top foci továbbra is jó üzlet, de hogy mennyire fenntarthatóan jó üzlet, az már nagyobb kérdés.

Az elmúlt hetekben az bizonyosan kiderült, hogy erről Amerikában és Európában nagyon máshogy gondolkoznak. 

A teljes képhez hozzátartozik, hogy az amerikai befektetők elkötelezettsége nélkül Liverpoolban sokkal nyugtalanítóbb lenne a jövő. A csapat könnyen lehet, hogy még inkább megszenvedni ugyanis a pandémiát. A tavalyi, elhúzódó szezon komolyan megterhelte a játékosokat, gyakorlatilag pihenő nélkül kezdődött az új idény, idén pedig az Eb miatt lesz kevés idő a regenerálódásra. A Liverpool keretét példátlan sérüléshullám sújtja (nem függetlenül a leterheltségtől), az eredmények nem is jönnek a pályán, komoly versengés lesz a Bajnokok Ligáját jelentő 4. helyre odaérniük, jelenleg a hatodikok a Premier League-ben. 

Borítókép: Jürgen Klopp, a Liverpool menedzsere a csapat egyik edzésén. Fotó: Liverpool FC