Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Xakha és Lacazette térdelnek le egy Premier League meccs elején. Fotó: Arsenal Media

Nem lesz a Spotify-alapítóé az Arsenal

A Kroenke család, a klub főtulajdonosa nem hajlandó megválni a klubtól. Daniel Ek azután jelentkezett be, hogy a szurkolók tüntetni kezdtek, mert a klub tulajdonosai részt vettek volna a gyorsan hamvába halt Európai Szuperligában (ESL). 

Az Arsenal is a „piszkos tizenkettő” tagja volt, de két nap után a másik öt angol klubbal együtt kilépett a formálódó Szuperligából. A tizenkét alapító csapat közül mára csak a Real Madrid és az FC Barcelona maradt bent, illetve AC Milan formálisan még nem lépett ki a kezdeményezésből.

Hogy az amerikai tulajdonosok és befektetési bankok máshogy gondolkoznak a sportról és annak jövőjéről, mint Európában, az pillanatok alatt kiderült. 

Angliában volt a leghevesebb szurkolói tiltakozás a projekt ellen, ami egy zárt, exkluzív ligát hozott volna létre a legpatinásabb és leggazdagabb klubok részére. Megdöbbentő volt látni, hogy a Liverpool amerikai tulajdonosa videóüzenetben vállalt minden felelősséget és kért bocsánatot a szurkolóktól

Gyerekkora óta szurkol nekik, most megvenné a csapatot

Ebben a hangulatban dobta be Daniel Ek Spotify alapító- és vezető, hogy szívesen megvenné a nagymúltú Arsenal futballklubot, ami nem épp a legsikeresebb korszakát éli (korábban stabil Bajnokok Ligája résztvevő volt a csapat).

A Twitteren (hol máshol?) tett nyilatkozata után Ek azt is mondta, a tervéhez szívesen segítségül hívná a klub egykori legendáit, így Patrick Vierát, Thierry Henry-t és Dennis Bergkampot. Ek gyerekkora óta Arsenal-rajongó, ezzel indokolta szerepvállalását.

A svéd üzletember vagyonát a Forbes 4,8 milliárd dollárra becsüli. 

Nem lett volna egyszerű menet átvenni a klubot, a Szuperliga abban segített volna minden résztvevőt, hogy kezelni tudják az elmúlt években felhalmozott adósságot. 

100 millió font veszteség, de a tulajdonos elkötelezett

A tulajdonos Kroenke család a Bloombergnek nyilatkozva tette világossá:

a klub nem eladó.

Stan és fia, Josh Kroenke a lapnak eljuttatott közös közleményükben médiaspekulációnak nevezték Ek ajánlatát és jelezték, hivatalosan nem kaptak a klubért ajánlatot, de ha kapnának se fogadnák el – 100 százalékosan elkötelezettek az Arsenal mellett. 

A tulajdonosok a klub dolgozóival is hosszan elbeszélgettek, azt mondták nekik, hogy ugyan jó okuk volt beszállni a Szuperligába, belátták, hogy nem volt jó ötlet. Jelezték, befektetőként az elmúlt években állták az új stadion miatti veszteségeket (200 millió font), és három költséges transzferidőszakot is finanszíroztak. Készek arra, hogy pályán kívül és azon belül is újabb befektetéseket hajtsanak végre, noha a klub teljes vesztesége idén 100 millió font lehet. 

Az ingatlanmilliárdos Kroenke nagy sportfogyasztó befektetőként is.

Ővé a Los Angeles Rams amerikaifutball-csapata, de érdekelt a Denver Nuggets, a Colorado Avalanche és a Colorado Rapids franchise-okban is. Bill Gates mellett Észak-Amerika egyik legnagyobb földesura, vagyonát 8,2 milliárd dollárra teszi az amerikai Forbes. Érdekesség: felesége még nála is gazdagabb, az egyik Walmart-alapító lánya, a 8,9 milliárdos vagyonnal rendelkező Ann Walton Kroenke.

Borítókép: Xhaka és Lacazette, az Arsenal játékosai térdelnek le egy Premier League meccs elején. Fotó: Arsenal Media

Oszd meg!