Üzlet

Rekord összegért vált csapatot Gulácsiék edzője

Zsiborás Gergő
2021. április 28. 4 perc olvasás

A Lipcse nem tudta megakadályozni, hogy a még mindig szemtelenül fiatal Julian Nagelsmann hazatérjen Bajorországba, de megkérte az árát. 

Eldőlt: a több magyar válogatottat – Gulácsi Péter, Szoboszlai Dominik, Willi Orbán – foglalkoztató RB Leipzig edzője nyáron átteszi a székhelyét Bajorországba, a rekordbajnok Bayern München edzője lesz. Soha senki nem ült még le a bajor kispadra ennyire fiatalon, Nagelsmann még mindig csak 33 éves. A Bayern csapatkapitánya, a kapus Manuel Neuer két évvel idősebb nála. 

Nem fogom meglengetni a fehér zászlót!

A München mellett, Landsbergben felnövő Nagelsmann egy másik rekordot is felállított:

soha ennyit nem fizettek még edző átcsábításáért, mint most. 

A The Athletic azt írja, hogy a Red Bull konszern tulajdonosa, Dietrich Mateschitz ragaszkodott edzőjéhez és nemcsak azért, mert tavaly a Bajnokok Ligája legjobb négy csapata közé vezette a csapatot – hanem azért is, mert elengedésének nagy rossz üzleti üzenete van. 

Gulácsi: Döntőbe akartunk jutni, de pár nap múlva már büszkék leszünk

A Bayern ugyanis már bejelentette, hogy leigazolja Upamecanót Lipcséből, most pedig viszik az edzőt is, aki számos nagy klub érdeklődését felkeltette (korábbi pletykák szerint vitte volna az FC Barcelona is). 

Mateschitz úgy érezte, ha mindezt meg lehet csinálni vele, az olyan mintha látványosan meglengetné a fehér zászlót a legnagyobb riválisa előtt

– márpedig cége imázsa épp az ellenkezőjét üzeni a fogyasztóknak. 

A Reb Bull vezér bő egy hónapja felhívta a Bayern egyik igazgatósági tagját is, szó sem lehet Nagelsmann elengedéséről. Az üzlet azonban mégis összejött. Ennek pedig Nagelsmann az oka: az edző ugyanis menni akart, családja, gyermekkora és álmai is München felé hajtották.

Julian Nagelsmann a Borussia Mönchengladbach elleni mecccsen. Fotó: Die Roten Bullen

Julian Nagelsmann a Borussia Mönchengladbach elleni mecccsen. Fotó: Die Roten Bullen

A klubnál végül belátták, el kell engedniük.

Mateschitz azonban egy igen vaskos összeget írt arra a fehér zászlóra, ne higgye senki, hogy csak úgy meghátrált a Bayern előtt.

Élvezi az életet, nemcsak a munkát

A kiszivárgott hírek szerint Nagelsmannért 20 millió eurót fizetnek a bajorok, ez mindenképpen világrekord. A klubok nem kommentálták az összeget. Az árcédula ugyanakkor mutatja, hogy a fiatal edző valóban Európa egyik legkapósabb trénere. 2019-ben, mikor a Leipzig szerződtette, már akkor 5 millió eurót fizettek érte a Hoffenheimnek. 

Tavaly Gulácsi mesélt róla a Forbesnak, azt mondta, kőkeményen megköveteli azok végrehajtását, amit a csapattól kér, ebben nagyon következetes. A pályán kívül azonban lazább:

az egyik, Benfica elleni BL meccsük előtt reggel robogóval ugrott le az óceánpartra, úszott egyet, majd csatlakozott a csapathoz a szállodában.

Élvezi az életet, nemcsak a munkáját. Eddig hatalmas lehetőségeket kapott, most jöhet élete legnagyobb kihívása. 

100 millió euró érkezik Lipcsébe

A már említett Upamecano mellett a Lipcse eladta Ibrahima Konatét is, ő Liverpoolba megy. A Nagelsmannért kapott összeggel együtt csaknem 100 millió euróval gyarapodik a csapatkassza – ez elég jelentős, főleg, hogy még a nagy klubbok is komoly veszteségekkel néznek szembe, nem véletlenül akartak saját szuperligát indítani maguknak. Nagelsmannhoz hasonlóan körbeudvarolta Európa a csapat spanyol középpályását, Dani Olmót, esélyes, hogy ő is elkelhet a nyáron. Ami az anyagiakat illeti: kifejezetten erős pozíciókkal megy majd a piacra nyáron a Lipcse. 

Kérdés ugyanakkor, hogy ki költi majd ezt a pénzt el, a csapat sportigazgatója, Markus Krösche is bejelentette, távozik (az Eintracht Frankfurt fele tart a hírek szerint).

Komoly megújulás vár tehát a Lipcsére. Az új edző házon belül érkezhez, Szoboszlai volt edzője, Jesse Marsch Salzburgból költözhez Németországba. A hírek szerint egy másik amerikai edző is szóba került, Pellegrino Matarazzo a Hoffenheimnél dolgozott együtt Nagelsmannal, jelenleg az VfB Stuttgart edzője.