Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

300 milliárd dollárt veszített a Tesla a piaci értékéből, Elon Musk vagyona is nagyot zuhant

A Tesla részvényei tavaly még a legjobban teljesítő S&P 500-as részvények között voltak, hétfőn azonban az elmúlt három hónap legrosszabb teljesítményét produkálták. Ez egy újabb jel lehet arra, hogy a technológiai részvények nemrég még virágzó piaca véget érhet.

Hétfő délután a Tesla részvényeinek árfolyama 6 százalékot esett, miután elfogadták Joe Biden 1900 milliárd dolláros gazdaságélénkítő csomagját, ami az Egyesül Államok törvényhozásának valaha volt legnagyobb gazdaságélénkítő kezdeményezése.

A Tesla részvények eladása felgyorsult, miután Jerome Powell, az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) elnöke csütörtökön kijelentette, hogy az infláció növekedni fog a gazdaság fellendülésével. Ez a részvények árfolyamának zuhanását eredményezte – írja az amerikai Forbes. A meginduló fogyasztással emelkedő árak ellen a jegybankoknak egy hatásos fegyverük van: a kamatok emelése. Most meglehetősen alacsonyak a világ nagy jegybankjai által meghatározott kamatok, ezért van sok olcsó forrás a piacon, ami fűtötte a tőzsdéket is. Az infláció alakulása, illetve hogy azzal kapcsolatban mit várnak a jegybankok, véget vethet ennek a jó világnak, ezért reagálnak rá eséssel a részvényárak (a befektetők az olcsó forrásból megvett és nagyot rallizó papírjaikat eladják, realizálják a hasznukat). 

Az autóipar jövője lehet, ahogy kocsit épít a Sony-val, Tesla-részvényt nem venne – interjú Kishonti Lászlóval

A Tesla részvényeinek árfolyama a múlt héten 20 százalékkal csökkent összesen. Csütörtökön, közvetlenül az után, hogy Ron Baron, a Tesla régi befektetője bejelentette, hogy 1,7 millió Tesla részvényt ad el, 8 százalékot esett az elektromos autógyártó részvényeinek árfolyama. A befektetők szerint a Tesla nem maradhat egyeduralkodó az elektromos autógyártás piacán, ideje felkészülnie arra, hogyan megküzdjön a konkurenciával, e tekintetben kulcskérdés lehet, hogyan tudja felpörgetni a Tesla a gyártókapacitását. A Ford és a Volkswagen is arról számoltak be, hogy saját elektromos autóik egyre nagyobb sikereket értek el az európai és az amerikai piacon egyaránt.

A Telsa hétfőn a tíz legrosszabbul teljesítő részvény között volt. Január 26. óta 308 milliárd dollárt veszített a piaci értékéből, ami ekkor 848 milliárd dollár volt.

A Forbes listája március 9-én.

A Forbes listája március 9-én.

A Forbes listáján Elon Musk Tesla-vezér jelenleg a harmadik helyen áll 143,7 milliárd dolláros vagyonával, pedig a Tesla ralli közepén még ő volt a világ leggazdagabb embere. 

Oszd meg!

"Ha van valami, ami biztosan nem működik, az az, ha egy befektetőnek írsz a LinkedInen."