rövid hír

Közel a társadalmi immunitás, bezárták a járványkórházat, érvényes lesz a digitális védettségi igazolvány az EU-ban

Forbes
2021. június 03. 4 perc olvasás

Felturbózzák a magyar védettségi igazolvány digitális verzióját, hogy az uniós szabályoknak is megfeleljen. Gulyás Gergely más közérdekűt is bejelentett a csütörtöki kormányinfón.

Június 15-re rendelkezésre fog állni a védettségi igazolvány olyan digitális verziója, amely tartalmazni fogja a vakcina típusát és mindkét oltás időpontját, ezért meg fog felelni az EU-s irányelveknek, szabályoknak – derült ki a mai kormányinfón.

Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter emellett azt is elmondta, hogy július 1. után egységesebbé válik az uniós szabályozás, és az uniós országok nem fogják Magyarországot hátrányosan megkülönböztetni. Szerinte azokkal az országokkal, ahol kétoldalú megállapodás van, ott el fognak fogadni minden itthon alkalmazott vakcinát, csak különleges járványhelyzet bírálhatja ezt felül egy-egy ország esetén.

Korábbi információk alapján egyébként uniós védettségi igazolványt azok kaphatnak, akiket a Pfizer, Moderna, Astrazeneca és Janssen oltások valamelyikével oltottak be, logikusan ezért válik szükségessé a magyar védettségi igazolvány adatainak kiegészítése legalább a digitális verzióban.

Maszk még kell, lélegeztetőgépek szintén

Gulyás beszélt a maszkviselési kötelezettségekről is, mint mondta, a kormány folyamatosan egyeztet virológusokkal, és amíg szükséges, addig bizonyos helyeken kell maszkot hordani. Van még fertőzés, még halnak meg emberek a vírus miatt, a veszélyhelyzet tehát továbbra is fennáll, és ennek megszüntetésére egyelőre nem tudott semmi konkrét dátumot vagy feltételt mondani.

Szóba kerültek a tavaly bevásárolt lélegeztetőgépek, ezekről Gulyás azt mondta, 10-12 ezer lélegeztetőgépre stratégiai tartalékként biztosan szükség van, amíg nem lehet kijelenteni, hogy vége a koronavírus-járványnak.

A kiskunhalasi járványkórházat ugyanakkor május 31-én már bezárták, mert enyhült a járvány. Mivel a napokban kiderült, hogy a debreceni oltóanyaggyár kínai Sinopharm vakcinát is fog gyártani, Gulyás ezt megerősítette. „Magyar oltóanyagot fog gyártani, de vállal bérgyártást is” – mondta.

Ilyen, amikor egy ország tényleg be van oltva

Közel a társadalmi immunitás

A miniszter szerint „a járvány harmadik hullámát véglegesen sikerült letörni”, és nemsokára a tavaly nyári adatok közelébe kerülünk. Ennek oka, hogy az oltásokkal sokkal jobban állunk, mint bárki Európában, a regisztráltak 92 százalékát beoltották, és minden oltóanyagból többlet van.

Az átoltottság 54 százalékos, szerinte ezért a társadalmi immunitás közelében vagyunk, és ha hozzávesszük a betegségen átesetteket, akkor 60 százalék felett, akár 65-70 százalékon is lehet a védettség aránya.

Az oltás sem véd meg mindenkit

Ugyanakkor az oltások után is el lehet kapni a fertőzést, sőt bele is lehet halni, erről hozott konkrét számokat a miniszter. Ezek szerint:

3,7 millió második oltást kapott személy után 8193 ember betegedett meg, közülük 455-en haltak meg. Oltásokra bontva:

  • A Pfizernél kb. 1,5 millióan kaptak két oltást, közülük 3657-en betegedtek meg, 268 haláleset történt.
  • Sinopharmot 848 ezren kaptak, közülük 2800-an betegedtek meg, 206-an haltak meg.
  • AstraZenecával 181 ezer embert oltottak már be kétszer, 816-an kapták el a vírust, 12-en hunytak el.
  • Szputnyikból 809 ezren kaptak két oltást, 697 megbetegedés, 13 haláleset történt.
  • Modernából 2900 ember kapott két oltást, 204-en betegedtek meg, 25-en haltak meg.

Nyitókép: Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter