Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

A Szputnyik V vakcinával oltanak a Semmelweis Egyetemen.

Megegyeztek az EU-s covidigazolványról: keleti vakcinák sehol

Megegyeztek az EU-s csúcsszervek a nemzetközi utazásokat megkönnyítő dokumentum bevezetéséről. A korábbi javaslathoz képest a most elfogadott valamivel kedvezőbb azoknak, akik keleti vakcinát kaptak. 

Az Európai Parlament (EP) és az Európai Unió Tanácsának tárgyalói politikai megállapodást kötöttek az unión belül a járvány idején is szabad mozgást biztosító, koronavírus elleni beoltottságot igazoló közös uniós dokumentum bevezetéséről – közölte az uniós parlament csütörtökön este.

Mire jó a dokumentum? 

Ennek segítségével lehet majd utazni az EU-s országokon belül. Az igazolvány papír alapon és/vagy digitálisan is elérhető lesz. A lényeg, hogy az egyik tagállamban kiállított igazolvány automatikusan érvényes lesz más tagállamokban is. 

Hét országban szervezik idősek ellátását és a lélegeztetőgépek lelkét is ők gyártják

Mi szerepelhet majd az igazolványban? 

  • beoltották-e valamelyik vakcinával az állampolgárt,
  • átesett-e nemrég a betegésgen, és védett-e emiatt,
  • friss negatív teszteredmény, ha rendelkezik ilyennel.

Milyen oltásokat fogadnak el? 

Itt részben változott a korábbi álláspont, ami kedvező lehet a keleti vakcinával oltott magyar állampolgároknak. Alapvetően továbbra is az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által elfogadott vakcinák azok, amit mindenki elfogad, ezek: 

  • Astrazeneca
  • Pfizer-Biontech
  • Moderna
  • Janssen

Valamennyi szerepel a magyar oltási programban.

Protekcionista vakcinapolitika nyugatról, világpolitikai játszmák keletről

De mi lesz a keleti vakcinákkal?

A megállapodás szerint a tagállamok saját hatáskörben dönthetnek úgy, hogy a WHO vészhelyzeti engedélyével rendelkező szérumokat is elfogadják (ilyen a kínai Sinopharm), de – és itt jön az új elem – a tagállamok által saját hatáskörben elfogadott oltóanyagokat is bevehetik az engedélyezettek közé. Ez minden esetben a tagállamok saját döntése. Ez azt jelenti, hogy a WHO és az EMA engedélyével eddig nem rendelkező orosz Szputnyikot is elfogadhatják a tagállamok. A korábbi verzióhoz képest nagyobb esély van arra, hogy valamelyik tagállam a Szputnyikot is elfogadja, az oltóanyagból amúgy rendelnének a svédek, a németek és az osztrákok is, ők az EMA engedélyére várnak, amit nyár elejére várnak. 

Amennyiben a Szputnyikot vagy a Sinopharmot is elfogadja az EMA, a helyzet változik, azok automatikusan bekerülhetnek majd az EU-s covidigazolványba. 

Mikortól léphet életbe? 

Július elejétől. Mint az Euronews írja, a mostani ideiglenes megállapodás jóváhagyásáról először május 26-án az Állampolgári Jogi Bizottság szavaz, majd a júniusi plenáris ülésen (június 7-10.) a teljes Európai Parlament. A tagállami minisztereket tömörítő Tanács ezután hozza meg a végleges döntést. Itt egyszerű többség dönt, vagyis

egyetlen tagállam sem emelhet majd vétót. 

Az uniós koronavírus-igazolványra vonatkozó rendelet 12 hónapig lesz érvényben. Az igazolvány birtoklása nem lesz feltétele a szabad mozgáshoz való jog gyakorlásának, és az igazolvány nem tekinthető úti okmánynak. Más kérdés, hogy ha valaki nem rendelkezik vele, megtagadhatják majd tőle a belépést egy másik EU-s országba. 

Magyarország a vakcinabeszerzésben és az oltakozásban is különutas politikát folytat, a kormány tegnap jelentette be azt is, hogy egyedüli tagállamként kimaradunk az EU-s közös vakcinabeszerzésből, például. 

Oszd meg!