Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Ilyen, amikor egy ország tényleg be van oltva

Átlag 15 új covidfertőzés naponta. Izraelben már úgy érzik, vége a járványnak.

Kedden újabb lazításokat vezettek be Izraelben a még maradék korlátozások alól, mivel a járványadatok továbbra is rendkívül kedvezőek. A vállalkozások teljes kapacitással működhetnek, az éttermek, sportesemények, koncertek védettségi igazolvány nélkül látogathatók.

Egyetlen korlátozás maradt

A helyzet már eddig is irigylésre méltó volt a világ sok országához képest (Magyarország most pillanatnyilag így áll). Izraelben az iskolák már korábban kinyitottak, maszkot egy ideje már nem kell hordani szabadtéren, és rendezvényeket is lehetett tartani. Mostanra az egyetlen megmaradt korlátozás a benti terekben való maszkhordás, de izraeli egészségügyi szakemberek szerint a jövő héten ezt is feloldhatják.

„Valószínűleg vége van a covidnak Izraelben – mondta az ország legnagyobb kórházának vezetője az Insidernek. – Egyértelműen elértük a nyájimmunitást.”

A nyájimmunitást legalább 70, de akár 85 százalékos átoltottsági (vagy fertőzés által szerzett védettségi) szint mellett szokták reálisnak tartani a virológusok, Izraelben a teljes lakosság 60 százalékát, a felnőttek 80 százalékát oltották eddig be. 16 év alatt az oltásokat egyelőre nem engedélyezték.

A fertőzésen átesettek arányát is beszámítva, az ország 70 százaléka szerezhetett védettséget a kórházigazgató becslése szerint.

Azt, hogy Izraelben ilyen sokan hajlandóak voltak magukat beoltatni a covid ellen, amint lehetett, Eyal Zimlichman az állami ösztönzőkkel magyarázza: „Sokkal könnyebbé vált az élet, ha volt védettségi igazolványod, és az emberek nem akarták másodrendűnek érezni magukat”.

A palesztin területekre ugyanakkor mindez nem érvényes, ott a lakosság kevesebb mint 5 százaléka van beoltva, emberi jogi szervezetek sürgetik is a kormányt, hogy ezen változtasson, már csak azért is, mert ez a járvány újbóli hullámához vezethet.

Mostanra ugyanakkor nagyon lelassult az oltottsági ráta emelkedése, aki akarta, az 16 év felett már könnyen megkaphatta a vakcinát. Az oltások hatásosságát így most élesben, leginkább tömegrendezvényeken tesztelik – április végén már óriási tömegek ünnepelték együtt Lág báómer ünnepét – és egyelőre biztatók a járványadatok. Az átlagos heti fertőzöttség 80 százalékkal alacsonyabb, mint egy hónappal ezelőtt.

Beutazni még nem könnyű

„Ha valaki most jön Izraelbe, azt fogja érezni, hogy itt már nincs covid” – mondta szintén az Insidernek Eyal Leshem, infektológus. Turisták ugyanakkor továbbra sem könnyen léphetnek az országba, két hét karanténkötelezettség van, és a beutazás utáni 9. napon covidtesztet kell csináltatni.

Az izraeliek sem utazhatnak akárhová, kilenc országba speciális engedélyt kell kérniük kiutazás előtt. Ez jelenleg Argentína, Brazília, Etiópia, India, Mexikó, Oroszország, Dél-Afrika, Törökország és Ukrajna – országok, ahol még mindig tombol a járvány, vagy a legújabb variánsok a legjobban terjednek.

Oszd meg!