rövid hír

Gulyás Gergely: lesz negyedik hullám, az orvostanhallgatók is olthatnak

Forbes
2021. augusztus 21. 4 perc olvasás

Már nemcsak a rezidensek, hanem a hatodéves orvostanhallgatók is olthatnak – mondta Gulyás Gergely a mai rendkívüli kormányinfón. Nem tudjuk elkerülni a negyedik hullámot, de a tárcavezető szeretné elérni, hogy természetes legyen az oltakozás.

Rendkívül kormányinfót tartott Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő. A tárcavezető a tegnapi kormányülésről, a járvány negyedik hullámáról, Afganisztánról és a huxitről is adott tájékoztatást.

Gulyás közölte a kormány álláspontját:

a járvány negyedik hulláma meg fog érkezni az országba, a nemzetközi példákból ez egyértelműen látszik.

A járvány elleni védekezés legfontosabb eszközének továbbra is az oltást tartják. Hangsúlyozta: nem lesznek az első három hullámhoz hasonló korlátozások, mert 5,5 millió ember felvette mind a két oltást, az átesetekkel együtt már több, mint hatmillió ember védett. „Akárhány hulláma lesz még a járványnak, van egy eszköz, ami nem tökéletes, de közel teljes védettséget nyújt.” Mindenki eldöntheti, beoltatja-e magát, ennek a felelősségét mindenki vállalja. Folytatódik az oltást népszerűsítő kampány is,

„mindenki érezze, hogy az oltás követendő példa. Legyen ez a természetes”

– hangsúlyozta a tárcavezető.

Továbbra is igyekszik a kormány minden 65 év fölötti felkeresni, hogy oltassa be magát és ezentúl nemcsak a rezidensek, hanem a hatodéves orvostanhallgatók is olthatják a lakosságot. Emellett augusztus 30. és 31., valamint szeptember 2. és 3. napokon az iskolákban is lesz oltási akció, mire minden 12. életévét betöltött iskolás jelentkezhet.

Az szja-visszatérítésről

A héten láttak napvilágot a GDP adatok is, mindenkori rekordra, a tisztítatlan adatok szerint 17,7 százalékos lett a GDP-növekedés, de az adat hátterében az van, hogy a bázisidőszakban, a tavalyi második félévben satufékezett a gazdaság. Ennek ellenére valószínűleg meglesz a vágyott 5,5 százalékos, éves növekedés, így a gyermeket nevelő családok valószínűleg visszakapják az éves személyi jövedelemadójukat. Úgyszintén lesz idén nyugdíjprémium is, de annak pontos összege csak az éves adatok láttán derül ki.

Megfordult a kormányinfón Ruszin-Szendi Romulusz, a Honvédség főparancsnoka is, elmondta, hogy a magyar csapatok már 78 embert helyeztek el biztonságos helyen Aganisztánban. Elsősorban honfitársainkat és a szövetségeseket mentjük. A főparancsok megkért mindenkit, hogy „ne olvasgasson az interneten”, hagyják a Honvédséget dolgozni. Gulyás egyértelműen kudarcként értékelte az afgán helyzetet: nem sikerült érdemi haderőt kiképezni, új struktúrákat kialakítani, az ország elnöke az elsők közt hagyta el az országot.

Az unióból való kilépésről

A huxitet, azaz hazánk kilépését az Európai Unióból nem szabad komolyan venni, ugyan több kormánytag is elmélkedett erről az utóbbi időben, de azt is mindenki elmondta: az országnak érdeke az uniós tagság.

A norvég alap finanszírozásáról pedig annyit mondott: „a norvég pénz nekünk jár”. Mi is írtunk róla, hogy a kormány nekiment a Norvég Alapnak, mert szerinte az csak „kormányellenes és sorosista” szervezeteket támogat. Végül nem tudodd megegyezni a kabinet és az alap a támogatandó szervezetekről, Magyarország elesett a 77 milliárdos támogatástól. Gulyás szerint viszont a magyar kormány mérlegeli, hogyan tudja érvényesíteni a norvég kormánnyal szemben a kifizetéseket, Gulyás szerint Norvégia csak meg akart spórolni 77 milliárd forintot, „de lehet, hogy a végén rosszabbul járnak.”