Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

flickr GDP

Brutálisan nőtt a magyar gazdaság, teljesülhet Orbán Viktor ígérete

Óriási volt a magyar gazdaság növekedése, minden rekordot súlyosan felülmúlt. A háttérben a járvány áll, világszerte hasonló növekedési ütemekre számíthatunk.

A hazai GDP az idei második negyedévben 17,9, a napzárhatással kiigazított adatok szerint 17,7 százalékkal nőtt a tavalyi második negyedévhez viszonyítva – közölte a Központi Statisztikai Hivatal. A brutális adat mögött természetesen a járvány és az azt követő visszapattanás áll, a tavalyi második negyedév, azaz az áprilistól júniusig tartó időszakban szinte teljesen leállt az ország.

Akkora volt a GDP-növekedés, hogy nem fért rá a KSH sztenderd ábrájára. Forrás: KSH

Ha az előző negyedévhez viszonyítjuk a növekedést, akkor a kiigazított adatok szerint már könnyebben befogadható szám, 2,7 százalékos a GDP-növekedés üteme. Mindez azt jelenti, hogy már most sikerült meghaladni a járvány előtti szintet, a hazai bruttó nemzeti össztermék enyhén ugyan, de akkor is emelkedett 2019 végéhez képest.

Szinte nem is lehet felülmúlni

A mostani adat egyben – a járvány miatt picit csalóka módon, de akkor is – történelmi rekord.

Az eddig legmagasabb negyedéves GDP-növekedési adat 5,6 százalék volt. A 17,9 százalékos adatot elég nehéz lesz felülmúlni.

Ezek még csak az előzetes adatok, a KSH később teszi közzé a részletes GDP-statisztikát. Ezekből derült majd fény, hogy mi hajtotta a magyar gazdaságot az előző negyedévben. Azonban nagy meglepetés nem lesz, a teljesítmény mögött főleg az ipari termelés normalizálódása, illetve a fogyasztás, különösen a szolgáltató szektor helyreállása áll. Nagy kérdés, hogy mi lesz ősszel, amikor valószínűleg a nyakunkba kapjuk a negyedik hullámot, de Varga Mihály pénzügyminiszter szerint korábbihoz hasonló korlátozásokra nem kell számítani.

Ugyanakkor érdemes figyelemmel lenni arra, hogy világszerte hasonló adatok láttak napvilágot és hasonlóakra is számítunk a közeljövőben. A brit gazdaság a második negyedévben az előzetes adatok szerint 22,2 százalékot bővült, az orosz 10,3-at, az euróövezet negyedéves növekedési ütemére pedig 13,7 százalékos a várakozás. Gyakorlatilag minél jobban befékezett egy gazdaság a járvány elején, annál nagyobb volumenű a mostani visszapattanás.

Teljesülhet Orbán ígérete

Orbán Viktor kormányfő korábban azt ígérte, hogy akkor a gyermeket nevelők 2022-ben visszakaphatják az idén befizetett személyi jövedelemadójukat, ha az éves GDP-növekedés 5,5 százalék felett lesz.

Ezzel a negyedéves adattal pedig, hacsak nem jár a negyedik hullám súlyos lezárásokkal, bőven meglehet ez az ütem, így Orbán Viktor épp a választások előtt teljesítheti egyik fontos ígéretét.

Borítókép: GotCredit // Flickr

Oszd meg!