Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Kiderült, hogyan és miért verték szét az ország egyetlen kétszeres Michelin-csillagos éttermét

Azt már lehetett tudni, hogy az Onyx tulajdonosai tavaly novemberben kalapáccsal nekiestek saját fine dining éttermük falainak, és erre kérték a velük vacsorázó vendégeiket is, de most már azt is tudjuk, hogyan és pontosan miért történt a kifinomultságba burkolt brutalitás.

Tavaly ősszel titokzatos előkészületek előzték meg a már márciusban bezárt Onyx étterem utolsó vacsoraként beharangozott záróeseményét. A csupán tízfős asztaltársaság tagjait – leszámítva a tulajdonosokat, Pintér Katalint, Niszkács Annát és Niszkács Attilát – egy videós jelentkezés alapján szándékosan vegyes összetételűre válogatták össze, volt köztük középiskolai tanár, ügyvéd, egy gasztroblogger, aki időközben maga is éttermet nyitott, de még egy 13 éves, gasztronómiát kedvelő fiú is.

Niszkács Anna, Gerbeaud ügyvezető

Ahogy az az Indexen bemutatott kisfilm tanúsága szerint történt (merthogy az utolsó vacsorát filmre vették), a dupla Michelin-csillagos fogások felszolgálása békésen indult és kellemes csevegések mentén folytatódott, majd ráadásdesszertként jött a meglepetés.

Mindenkinek felszolgáltak egy damasztszalvétába csomagolt kalapácsot és egy spaklit, majd megkérték a vendégeket, hogy fáradjanak a falhoz, és kezdjék el azt puszta kézzel elegánsan szétbontani.

It a kisfilm, ahol megnézheti, hogy milyen az, amikor a tulajdonos szétveri a Michelin-csillagos éttermét, és a vendégeit is erre kéri (Forrás: Index.hu)

Így tett Niszkács Anna és Pintér Katalin is, merthogy az étterem most lezár egy korszakot, átalakul, és valami teljesen újba kezd. Fine dining lesz ez is, de hogy pontosan mi a koncepció, arról Niszkács Anna csak most, hónapokkal később beszélt, Vajda Pierre ételkritikus (maga is az utolsó vacsora résztvevője) podcastjában.

Az Onyx 2007-ben nyitott a budapesti Gerbeaud Házban. A főváros talán legpatinásabb cukrászdája Erwin Müller tulajdonában van, de szintén Pintér Katalin és lánya, Niszkács Anna működteti. Az Onyx 2011-ben kapta meg az első Michelin-csillagot, akkor Szulló Szabina volt az étterem séfje és Széll Tamás a helyettese. A második csillagot már Mészáros Ádám csapata hozta el a helynek 2018-ban, ez akkor az országban (és azóta is) példa nélküli, de az egész régióban is ritka. A budai Émile bisztrót ugyancsak Pintér Katalin és Niszkács Anna jegyzi.

Nyitókép: Egy Onyx fogás a 2019-es Gourmetfesztiválról.

Oszd meg!