Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Megvan az első magyar két Michelin-csillagos, az egész régióban alig akad hasonló

Tegnap este, Budapesten mutatták be a neves francia étteremkalauz legfrissebb, Main Cities of Europe című kiadványát. Ebből kiderült, hogy Mészáros Ádám (Onyx) az első magyar kétcsillagos séf. A Costes, a Costes Downtown és a Borkonyha megőrizte a csillagjait.

Az alig 30 éves Mészáros Ádám, az Onyx séfje kapta meg Magyarországon elsőként a második Michelin-csillagot. Ez komoly elismerés, az egész régióban is elenyésző az ilyen éttermek száma.

Egész Lengyelországban mindössze két egycsillagos, Csehországban szintén két egycsillagos, Horvátországban három egycsillagos étterem található.

Szlovákia nem szerepel a kalauzban, egyedül Ausztriában található a miénknél több csillag, igaz, ott rögtön hét kétcsillagos és tizenhárom egycsillagos étterem működik a kalauz értékelése szerint. A két csillagos éttermekben egyébként a kalauz értékelése szerint „kitűnő konyhát találunk, ami megér akár egy kitérőt is”.

„A Gerbeaud-ban gyakran mondják, hogy drága. Az Onyxra nem, pedig az tényleg drága. Ott az átlagfogyasztás vacsorára több mint 55 ezer forint per fő”

– mondta Pintér Katalin, az Onyxot is magába foglaló Gerbeaud Ház vezetője tavaly nyár végi interjúnkban. (Pintér Katalin és lánya, Niszkács Anna a Forbes 2017 szeptemberi címlapján szerepeltek.)

Onyx Mészáros Ádám

Az Onyx csapata a március 26-i bemutatón. Középen, az ölelések között Mészáros Ádám. / Fotó: Sebestyén László

Komoly eredmény, hogy az eddigi egy csillagosoknak sikerült tartani a színvonalat. Így ismét csillagot kapott Palágyi Eszter (Costes), Tiago Sabarigo (Costes Downtown) és Sárközi Ákos (Borkonyha). Nagy esélyesnek számított idén Veres Istán, a Babel Budapest séfje, Barna Ádám, a St. Andrea Wine&Gourmet Bar séfje és sokan esélyesként emlegették a MÁK Bistro fiatal séfjét, Mizsei Jánost is. (Titkos esélyes, mint mindig, most is sok akadt, Fehér Gábor étterme, az ESCA, mindenképp ilyen.)

Bib Gourmand-t kapott Széll Tamás és Szulló Szabina étterme, a Belvárosi Piacon található Stand25, megőrizte az elismerést a Fricska Gasztópub (Giczi Andor és Nagy Szabolcs) és a Petrus (Feke Zoltán).

Mészáros Ádám

Mészáros Ádám / Fotó: Sebestyén László

Magyarország jelenleg a Main Cities of Europe című kiadványban szerepel többek között Ausztriával, Görögországgal, Csehországgal és Lengyelországgal, ezek az országok más kiadványban nem szerepelnek.

A kalauz ellenőrei kizárólag a fővárosban teszteltek, ezért vidékről nem is kaphatott csillagot Pesti István (a tatai Platán séfje), a Dudás fivérek (az encsi Anyukám mondta étterem vezetői) és Jahni László (a Csapody Balázs által már negyed százada vezetett, legendás balatonszemesi Kistücsök séfje).

A régió országainak elemi érdeke, hogy a robbanásszerűen fejlődő vidéki gasztronómia is helyet kapjon a neves kalauzban, így a gasztronómiában most sokan dolgoznak egy új, régiós kiadványért.

Nemrégiben egy nyolc Michelin-csillagos vacsorán vettünk részt, azon az alkalmon tőkehal, tokhalkaviár, író, kapor és Ristretto került a Mészáros Ádám által megálmodott tányérra.

Mészáros Ádámmal tavaly márciusban beszélgettünk, az interjú itt olvasható.

Hülyéskedés nincs, de nem dobálózom tányérokkal

Oszd meg!