Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]


Bővebben

Megvan az első magyar két Michelin-csillagos, az egész régióban alig akad hasonló

Tegnap este, Budapesten mutatták be a neves francia étteremkalauz legfrissebb, Main Cities of Europe című kiadványát. Ebből kiderült, hogy Mészáros Ádám (Onyx) az első magyar kétcsillagos séf. A Costes, a Costes Downtown és a Borkonyha megőrizte a csillagjait.

Az alig 30 éves Mészáros Ádám, az Onyx séfje kapta meg Magyarországon elsőként a második Michelin-csillagot. Ez komoly elismerés, az egész régióban is elenyésző az ilyen éttermek száma.

Egész Lengyelországban mindössze két egycsillagos, Csehországban szintén két egycsillagos, Horvátországban három egycsillagos étterem található.

Szlovákia nem szerepel a kalauzban, egyedül Ausztriában található a miénknél több csillag, igaz, ott rögtön hét kétcsillagos és tizenhárom egycsillagos étterem működik a kalauz értékelése szerint. A két csillagos éttermekben egyébként a kalauz értékelése szerint „kitűnő konyhát találunk, ami megér akár egy kitérőt is”.

„A Gerbeaud-ban gyakran mondják, hogy drága. Az Onyxra nem, pedig az tényleg drága. Ott az átlagfogyasztás vacsorára több mint 55 ezer forint per fő”

– mondta Pintér Katalin, az Onyxot is magába foglaló Gerbeaud Ház vezetője tavaly nyár végi interjúnkban. (Pintér Katalin és lánya, Niszkács Anna a Forbes 2017 szeptemberi címlapján szerepeltek.)

Komoly eredmény, hogy az eddigi egy csillagosoknak sikerült tartani a színvonalat. Így ismét csillagot kapott Palágyi Eszter (Costes), Tiago Sabarigo (Costes Downtown) és Sárközi Ákos (Borkonyha). Nagy esélyesnek számított idén Veres Istán, a Babel Budapest séfje, Barna Ádám, a St. Andrea Wine&Gourmet Bar séfje és sokan esélyesként emlegették a MÁK Bistro fiatal séfjét, Mizsei Jánost is. (Titkos esélyes, mint mindig, most is sok akadt, Fehér Gábor étterme, az ESCA, mindenképp ilyen.)

Bib Gourmand-t kapott Széll Tamás és Szulló Szabina étterme, a Belvárosi Piacon található Stand25, megőrizte az elismerést a Fricska Gasztópub (Giczi Andor és Nagy Szabolcs) és a Petrus (Feke Zoltán).

Mészáros Ádám

Mészáros Ádám / Fotó: Sebestyén László

Magyarország jelenleg a Main Cities of Europe című kiadványban szerepel többek között Ausztriával, Görögországgal, Csehországgal és Lengyelországgal, ezek az országok más kiadványban nem szerepelnek.

A kalauz ellenőrei kizárólag a fővárosban teszteltek, ezért vidékről nem is kaphatott csillagot Pesti István (a tatai Platán séfje), a Dudás fivérek (az encsi Anyukám mondta étterem vezetői) és Jahni László (a Csapody Balázs által már negyed százada vezetett, legendás balatonszemesi Kistücsök séfje).

A régió országainak elemi érdeke, hogy a robbanásszerűen fejlődő vidéki gasztronómia is helyet kapjon a neves kalauzban, így a gasztronómiában most sokan dolgoznak egy új, régiós kiadványért.

Nemrégiben egy nyolc Michelin-csillagos vacsorán vettünk részt, azon az alkalmon tőkehal, tokhalkaviár, író, kapor és Ristretto került a Mészáros Ádám által megálmodott tányérra.

Mészáros Ádámmal tavaly márciusban beszélgettünk, az interjú itt olvasható.

Hülyéskedés nincs, de nem dobálózom tányérokkal


 

„A világ egy könyv és aki nem utazik, az csak egyetlen lapját olvassa el”