Fotó: Jellinek Dániel, az Indotek Csoport tulajdonosa
Üzlet

Jellinek, Vida, OTP, Mol – erős emberek nyomulnak Szlovéniában – most a turizmust nézték ki

Forbes
2022. február 08. 7 perc olvasás

Energetikai, banki és médiaérdekeltségek után most a szlovén turisztikai ágazatban szerezhetnek pozíciót magyar üzletemberek. A nagymúltú Száva-csoport megvásárlását szlovén lapértesülések szerint Jellinek Dániel finanszírozza, miközben a helyi lapok az ország kiárusításáról írnak.

Szlovénia „kiárusítása” ellen tüntettek magyar színekkel immár nemcsak Ljubljanában, hanem sajtóhírek szerint Izolában, Celjeben, Slovenj Gradecben és más szlovén városokban – írja a magyar Euronews.

A február 4-i tiltakozás jelképe a magyar piros-fehér-zöld volt – ezekkel a színekkel festették át Szlovénia térképét, rajta 12, szintén piros-fehér-zöld pöttyel, amelyek a nagymúltú Száva-csoport tulajdonában levő szállodákat jelölték. A szlovén lapok hírei szerint ugyanis az érintett hotelek – köztük termálfürdők, luxuskempingek, előkelő adriai szállodák – hamarosan magyar kezekbe kerülhetnek, Janez Janša kormánya egyenesen a magyar kormányfő, Orbán Viktor családi és bizalmi üzleti köreinek tulajdonába játssza át a helyi sajtóban sokszor a szektor ékkövének nevezett turisztikai cégcsoportot.

A Száva-sztori

  • előzménye, hogy a nemzeti érdekek védelmére hivatkozva a szlovén állam évekkel ezelőtt megvásárolta a Száva idegenforgalmi lánc pakettjét, amelynek most 47 százalékos többségi tulajdonosa. Mellette 43 százalékos részesedéssel a második legnagyobb részvényes egy amerikai alapkezelő, a York Funding, amely megválna befektetésétől.
  • A fordulatot az hozta, hogy bár a szlovén államnak mint többségi tulajdonosnak elővásárlási joga van, a jelek szerint nem kíván élni az opcióval. Tavaly nyáron ugyan úgy tűnt, hogy a felek meg tudnak állapodni a vételárról és az eladás körülményeiről, ám a tárgyalások megrekedtek, az amerikai fél visszalépett, és más vevő után nézett, miközben a szlovén kormány is hátraarcot vezényelt önnön nemzeti turizmusvédő stratégiájának. A tét tehát most már nemcsak a Száva-csoport 43 százalékos tulajdonrészének, hanem a szlovén állam kezében lévő 47 százalékos pakettnek is a megszerzése.
  • A vevőjelölt formálisan egy csupán két embert foglalkoztató néhány éves magyar vállalkozás, az Atlantis Property Zrt., az ügylet tényleges finanszírozója pedig az ország harmadik legnagyobb ingatlanalapját kezelő Diófa Alapkezelő. Az előbbi cég tulajdonosa Komonczi Zsolt: a viszonylag ismeretlen háttérember Szivek Norbert közeli üzlettársaként szokta megkapni az Orbánhoz közel álló üzletember jelzőjét – Szivek a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő vezérigazgatója volt 2015 és 2018 között, emellett 2015 óta a Mol felügyelőbizottságának a tagja. Ennél nyilvánvalóbb a kötődés a legfelsőbb magyar vezetéshez a Diófa esetében, amely a szlovén lapok értesülései szerint a Száva tényleges vevője lenne. A Diófa felügyelőbizottságának elnöke Nagy Márton, Orbán Viktor gazdasági főtanácsadója, tulajdonosa Jellinek Dániel, a tizedik leggazdagabb magyar (189,2 milliárd forintos becsült vagyonával). Jellinek az általa felépített Indotek Group révén az elmúlt években többször került üzleti kapcsolatba a NER nagyágyúival: például megvette Tiborcz István részét az Appeninn Holdingból, és a magyar állam partnereként tárgyalt a német főtulajdonosokkal a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér megvásárlásáról.

Önmagában tehát a Száva-tranzakció is fontos és emblematikus lépése lehet a hazai kormányközeli üzleti körök és stratégiai vállalatok szlovéniai nyomulásának, de messze nem az egyetlen.

Az elmúlt néhány évben számos jelentős tranzakció történt délnyugati EU-tag szomszédunk nemzetgazdaságilag is kiemelt ágazataiban – pikáns módon éppen olyan szektorokban, amelyeket idehaza a magyar kormány foggal-körömmel védeni szokott a külföldi befektetők nyomulásával szemben.

2010 óta mondja azt Orbán Viktor, hogy „négy olyan terület létezik, ahol muszáj elérni, hogy a hazai tőke a nemzetközi fölé nőjön, ezek a média, a bankok, az energia és a kiskereskedelmi hálózat”, ezért is érdekes, hogy e területek közül háromban részben a magyar állam szerepvállalásával is építkező magyar vállalatok külföldön is pozíciókat szereznek.

Energetika: a Mol már a 3. legnagyobb

Tavaly nyáron a Mol 301 millió euróért (bő százmilliárd forintért) megvette az OMV szlovén leányvállalatának 92,25 százalékát. Ennek az üzletnek is volt előzménye: a magyar olajtársaság már 1996-ban belépett a szlovén piacra, és fokozatosan erősítve jelenlétét, kúthálózata az említett tranzakció előtt is már 53 töltőállomásból állt. Ez ugrott hirtelen 173-ra az OMV Slovenija 2021-es felvásárlásával – a Mol így a harmadik legnagyobb piaci szereplő lett Szlovéniában, ahol kiskereskedelmi hálózatot is üzemeltet, és nagykereskedelmi tevékenységet is folytat.

Idén januárban pedig azt is sikerült letárgyalniuk, hogy a teljes szlovéniai közszférának a Mol tulajdonában lévő benzinkutakon kell tankolnia a hivatali autókat. A döntés meg is kapta ­a szlovén ellenzék kritikáit, mondván a magyar olajcégben a magyar állam és állami cégek képviselői az igazgatóság tagjai, a tulajdonosok között pedig olyan alapítványok és szervezetek vannak, amelyekben szintén jelentős az állami szerepvállalás.

Bankszektor: piacvezető az OTP

Nincs egy éve, hogy a Csányi Sándor vezette OTP Csoport története legnagyobb felvásárlásaként megvette a Nova KBM bankot, így – miután 2019-ben egy kisebb szlovén bankot is megvásároltak – piacvezető is lett Szlovéniában.

A tranzakció azért is kiemelkedő az OTP életében, mert bár a Balkánon és Kelet-Közép-Európában 2014 óta újra igen aktív a bankcsoport, a szlovén vásárlással az eurózónán belül sikerült komoly pozíciót foglalnia. A Nova KBM megvásárlásával (az SKB és a Nova KBM tulajdonosaként) piacvezetővé válik mind a hitel-, mind a betétállomány tekintetében, részesedése 30 százalék körüli a szlovén bankpiacon.

Média: Vida József és a TV2 terjeszkedik

A most 76,7 milliárd forintos becsült vagyonával néhány év alatt a semmiből a 20. leggazdagabb magyarrá emelkedett Vida József a szlovén médiában terjeszkedik: másfél évvel ezelőtt 5 millió euróért (1,7 milliárd forintért) megvásárolta a szlovén Telekomtól a szlovén Planet TV 100 százalékát. Vida a Magyar Bankholding egyik kulcsembere és a TV2 tulajdonosa, így a tranzakcióval a harmadik legnagyobb szlovén tévétársaság hivatalosan a TV2 Csoport részévé vált.

A Planet TV Szlovénia egyik legismertebb tévécsoportja, amely három kereskedelmi, általános szórakoztató tematikájú tévécsatornájával (Planet, Planet 2 és Planet Plus), és körülbelül 6 százalékos főműsoridős közönségaránnyal büszkélkedhet.

Nyitókép: Jellinek Dániel, az Indotek Group tulajdonosa / Fotó: Orbital Strangers