Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Vida József és Balog Ádám

Hivatalos: külföldön vett tévét a milliárdos magyar bankvezér

Minden engedélyt megadtak a szlovén hatóságok, így a Takarékbank vezérigazgatója, a magyar TV2 tulajdonosa megvásárolta a szlovén Planet TV-t.

„A TV2 Csoport megvásárolta a Planet TV televizijska dejavnost d.o.o. 100 százalékos üzletrészét a Telekom Slovenije-tól a 100 százalékban birtokolt TV2 Adria d.o.o. leányvállalatán keresztül” – jelentette be a magyar televíziós piac második számú szereplője.

Így október elsejétől a harmadik legnagyobb szlovén tévétársaság hivatalosan a TV2 Csoport részévé válik. A Planet TV új CEO-ja Pavel Stantchev, a TV2 vezérigazgatója lett, míg a COO pozíciót Spela Pirnat tölti be, aki 2013 és 2016 között már volt a cég pénzügyi igazgatója.

A Planet TV Szlovénia egyik legismertebb tévécsoportja, amely három kereskedelmi, általános szórakoztató tematikájú tévécsatornájával (Planet, Planet 2 és Planet Plus) körülbelül

6 százalékos főműsoridős közönségaránnyal büszkélkedhet.

Ahogy arról korábban már beszámoltunk, az eladósorba került Planet TV-ért bejelentkezett a TV2 Csoport, nyáron jelentették be: a Vida József (borítóképünkön balra) érdekeltségébe tartozó csoport lett a befutó.

A Planet TV országos lefedettségű csatorna, de komoly pénzügyi nehézségekkel küszködött, a tulajdonos Telekom Slovenije végül csupán 5 millió euróért engedte el (1,7 milliárd forint). Az üzlet most zárult le hivatalosan: hiszen az üzletre minden hatóság rábólintott, nem merültek fel versenyjogi aggályok.

Magyar kormányközeli szereplők a szlovén médiában: szintlépés

A szlovén piac a TV2-nek nem lesz ismeretlen: a csoport élére tavaly tavasszal kinevezett bolgár Pavel Stanchev 2013-ig épp a Planet TV vezérigazgatója volt.

A Mészáros Lőrinc köréhez sorolt Vida banki szakemberből lett az ország egyik leggazdagabb embere, a Forbes listáján a 41. volt, ha épp nem médiabefektetéseivel foglalkozik, az OTP-ellenlábas gigabankot építi.

A bankár nemrég van jelen a médiapiacon, csak tavaly május végén jelentette be, megvásárolta a 14 csatornából álló TV2 Csoportot, előtte nem volt ilyen jellegű érdekeltsége.

Magyar kormányközeli szereplőknek eddig is voltak szlovén médiaérdekeltségei, a mostani bevásárlás azonban mindenképpen szintlépést jelent.

Borítókép: Vida József TV2-tulajdonos (balra), Takarék-vezér Balogh Ádámmal (MKB)

Oszd meg!