Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Top 10-es milliárdoshoz került Tiborcz István része az Appeninn Nyrt.-ből

Valamivel több mint három hét után vevőt talált a Bdpst Zrt. az Appeninn Nyrt.-ben lévő üzletrészére: a tőzsdei cégbe a Jellinek Dániel plázamilliárdos többségi tulajdonában lévő Indotek Group vásárolta be magát. A tőzsdén kívüli ügylet során 24 százalékos részvénycsomag került a befektetéskezelő csoporthoz.

A magyarországi ingatlanpiac egyik vezető szereplője, az Indotek Group bevásárolta magát a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT-en) jegyzett Appeninn Nyrt.-be, írja az Indotek Group sajtóközleménye. Mint arról a tőzsdei társaság a BÉT honlapján beszámolt, a tőzsdén kívüli ügylet során az Indotek Group 24 százalékos részvénycsomagot szerzett az Orbán Viktor miniszterelnök vejének, Tiborcz Istvánnak tulajdonában lévő Bdpst Zrt. ingatlanfejlesztő és -forgalmazó társaságtól.

Az Appeninn Nyrt. közleménye, miszerint a Bdpst Zrt. vevőt keres az Appeninnben lévő üzletrészére, három hete jelent meg a BÉT honlapján

Az 1997-ben alapított Indotek Group kifejezett profilja az értéknövelő akvizíciós tevékenység: ennek során a kezdetben jelentős ráfordítást és szakértelmet igénylő, de hosszú távon átlagon felüli hozamot biztosító ingatlanpiaci vagyonelemeket azonosít, akvirál és hasznosít.

A vállalatcsoport kisebbségi tulajdonosa a Bohemian Group, az amerikai Stryker család befektető cége, többségi tulajdonosa és vezetője Jellinek Dániel.

Idén januári becslésünk alapján Jellinek Dániel vagyona 107,5 milliárd forintra tehető, ezzel a tizedik helyet érte el a Magyarország leggazdagabb embereit tömörítő Forbes-listán. Vezetésével az Indotek (melynek ügyvezető igazgatója is egyben) szép csendben az ország egyik legnagyobb ingatlanbirodalmát vásárolta össze. Az amerikai Stryker család vagyonát Homer Stryker alapozta meg a 40-es években, a családi vagyon ma három unokája között oszlik meg, vagyonukat az amerikai Forbes 2,7, 3,7 és 5,6 milliárd dollárra becsüli.

Jellinek a bevásárlás kapcsán azt mondta, „tudatos kockázatvállalásuknak, víziójuknak, valamint rugalmas döntéshozataluknak köszönhetően” tudtak élni a kínálkozó lehetőséggel; bár a mostani válságban más nem tud vagy nem mer vásárolni, ők a válság ellenére is kiemelten figyelik az ingatlanpiaci mozgásokat és a potenciális akvizíciós célpontokat.

A 2009-ben alapított Appeninn Nyrt.-ben meglévő részvényeinek értékesítéséről, illetve a tárgyalások megkezdéséről piaci szereplőkkel április 22-én határozott a Bdpst Zrt.,

ezzel a korábbi tulajdonosi kör teljes mértékben kiszáll a tőzsdei vállalatból.

Az Indotek Group B és C kategóriás irodák piacán építette fel magát; ma is a csoport ingatlanportfóliójába tartozik a többi között az EMKE Irodaház vagy a Dohány utcai Focus Point Irodaház. 2014 után a kiskereskedelmi ingatlanok piacán fogott terjeszkedésbe; az Indotek Group ma már több mint 20 bevásárlóközpontot működtet Magyarországon, a többi között a Corvin Plazát és a Duna Plazát is. Erősek a turisztikai szegmensben is, tavaly a csoport két ikonikus budapesti szálloda, a Gellért Szálló és a Sofitel akvizíciója segítette ezt elő.

Borítókép: Az Indotek Group portfóliójába tartozó Zala Plaza
Oszd meg!