Paweł Czerwiński, Unsplash
rövid hír

Beperelték a Google-t a versenyszabályok megsértéséért

Forbes
2021. július 08. 2 perc olvasás

Harminchét amerikai állam perelte be a Google-t alkalmazásáruháza, a Google Play miatt. A vádak szerint a techóriás a nagyobb profit érdekében megvásárolta a versenytársait és korlátozó szerződésekkel tartotta fenn jogellenes monopóliumát.

A perben érintett államok közt van például New York, Tenessee, Észak-Karolina és a főváros, Washington DC is.

A felperesek a Google jutalékának mértékét kifogásolják, az ugyanis esetenként nem kevesebb, mint 30 százalék.

Ennyit szed a cég a platformon keresztül terjesztett appok által generált bevételből.

2020-ban a Google Play bruttó forgalma 36,8 milliárd dollár volt a cégadatok szerint, míg Tim Cook, az Apple vezére azt állította: nem lehet tudni, hogy egy cégen belül mennyire nyereséges az alkalmazásáruház.

A Google szerint az alkalmazásfejlesztők 97 százaléka nem is fizet a cégnek semmiféle szolgáltatási díjat, mert nem árulnak digitális termékeket az appjukon. Másfelől viszont igenis vannak konkurens alkalmazásáruházak androidos eszközökre, ráadásul az appokat közvetlenül a fejlesztők oldaláról is le lehet tölteni.

 „Egyszerűen nem fair play, ahogy a Google Play működik” – mondta Sean Reyes, Utah állam főügyésze.

„Véget kell vetnie a monopolisztikus viselkedésnek és a domináns piaci pozíciójának, amikkel kisvállalkozásokat, versenytársakat és fogyasztókat rövidít meg.”

A Google-nél az Európai Bizottság is vizsgálódik: júniusban indítottak antitröszt-vizsgálatot a cég ellen, azt nézik meg, hogy nem részesítette-e saját érdekeltségeit előnyben az online hirdetési piacon.

Borítókép: Paweł Czerwiński // Unsplash

Kockázatkerülés, távozó menedzserek és bürokrácia fenyegeti a Google aranykorát