Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Újabb antitröszt-vizsgálat indult a Google ellen – most az EU vizsgálódik

Az Európai Bizottság kedden indított antitröszt-vizsgálatot a Google ellen, azt nézik meg, hogy nem részesítette-e saját érdekeltségeit előnyben az online hirdetési piacon.

„A nyomozás annak fog utánajárni, hogy a Google eltorzította-e a versenyt azzal, hogy harmadik felek hirdetésénél korlátozta a hozzáférését bizonyos felhasználói adatokhoz, míg saját céljára ezeket ugyanúgy felhasznála” – olvasható a Bizottság közleményében, amelyről a Reuters számolt be.

A Google tavaly 147 milliárd dollár bevételt termelt az online hirdetési piacon, ez több, mint a világ bármelyik másik cégének hirdetési árbevétele.

Az érdekeltségeibe olyan oldalak hirdetései tartoznak, mint a kereső, a Youtube, a Gmail, ezek viszik a hátukon a bevétel oroszlánrészét is.

Kockázatkerülés, távozó menedzserek és bürokrácia fenyegeti a Google aranykorát

Régóta vizsgálódnak

Nem az Európai Bizottság az első, aki vizsgálódik versenyjogi ügyekben a Google körül. Tavaly negyven amerikai államügyész vádolta a céget monopol helyzet kialakításával és fenntartásával, de hasonló témában nyújtott be jogi keresetet az amerikai igazságügyi minisztérium és Colorado állam is.

Borítókép: Rajeshwar Bachu // Unsplash 

Oszd meg!