Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Egy kisebb ország GDP-jét szánja a Facebook a metaverzum megalkotására

Mark Zuckerberg szerint tízmilliárd dollárba fog kerülni a virtuális valóság megalkotása, de ennél akár magasabb is lehet a végső számla.

A Forbes.hu-n írtunk már róla, hogy a Facebook egy metaverzum megalkotását tűzte ki célul. Ezzel egy kiterjesztett virtuális valóság valósulna meg, ami az eddigieknél is jobban beszippanthatná a felhasználókat.

Mark Zuckerberg Facebook-alapító múlt héten azt mondta, csak Európában tízezer új munkavállalót alkalmaznának a metaverzumhoz.

Azt akkor még nem árulta el, mekkora költségekkel számolnak a munkákhoz, a cég idei harmadik negyedéves jelentésében azonban a befektetőket arra készítette fel, hogy a cech tízmilliárd dollár lesz.

Az amerikai Forbes szerint később aztán elemzőknek egy konferenciahívásban azt mondta, ez az összeg valószínűleg még emelkedni fog a következő években.

Egy szebb, jobb világot épít nekünk a Facebook, hogy mindenkit bezárhasson

Előremenekül a Facebook

Zuckerberg nem véletlenül tűz ki maga elé ennyire nagyívű célokat. Hiába van ugyanis hárommilliárd felhasználója világszerte, egyre kevésbé tudja megszólítani a fiatalabbakat. Eddig a konkurencia jelentette kihívásokat úgy kezelte a cég, hogy egyszerűen felvásárolta a piaci pozíciójára veszélyt jelentőket.

Ez történt az Instagrammal és a Whatsappal, majd a Tiktokkal és a Snapchattel kapcsolatban is volt ilyen terv.

Most azonban növekszik a Facebookon a nyomás: egy korábbi munkatársuk, Frances Haugen szivárogtatásai nyomán az amerikai igazságszolgáltatás alapos vizsgálat alá vette Zuckerbergéket, ráadásul egyre nyilvánvalóbb a cég felelőssége a Capitolium januári ostromában is.

Így a korábban bevált felvásárlási fegyver helyett innovációval tartaná meg vezető szerepét a Facebook, és úgy tűnik, hogy ezért komoly összeget is hajlandó áldozni.

Kedves Facebook, így teszed tönkre a demokráciát

Borítókép: Fotó: Anthony Quintano / Wikimedia

Oszd meg!