Fotó: Bige László / Partizán
rövid hír

Egy hónapos kényszerleállás után újra működni kezdett a műtrágyamilliárdos Bige László gyára

Forbes
2022. április 04. 2 perc olvasás

A műtrágyakirály a háború miatt állította le a termelést március elején, most a nagy export kereslet miatt indította újra.

Egy hónapos állást követően a Nitrogénművek újraindítja ammóniatermelését a műtrágyázási szezon végén jelentkező erőteljes exportkereslet kiszolgálása érdekében – tudatta lapunkkal a 183,9 milliárdos becsült vagyonával 11. leggazdagabb magyar, Bige László nemrégiben 11 milliárdos kartellbírsággal sújtott cége.

A háború miatt álltak le

A Nitrogénművek március elején közölte a Forbes.hu-val, hogy a háború őket is elérte, így ammóniatermelésüket átmenetileg leállították. Akkor azt közölték, hogy folyamatosan monitorozzák a helyzetet, és minden tőlük telhetőt megtesznek azért, hogy újraindíthassák a termelést, és csökkentsék a régió műtrágya importfüggőségét. A magas energiaintenzivitású ammóniatermelés leállítása az akkori piaci környezetben viszont elkerülhetetlen volt.

Egy hónappal később most azt jelentették be, hogy az értékesítés egyes termékek esetében folyamatos maradt márciusban, így az újonnan jelentkező igényeket a termelés újraindításával tudja kiszolgálni a társaság, a logisztikai kapacitások szűk keresztmetszetének erejéig.

A vállalat vezetése bízik benne, hogy a hazai mezőgazdaságban hiányzó, utolsó pillanatra halasztott beszerzések is megjelennek a piacon, Európa más országaihoz hasonlóan és Magyarország idei mezőgazdasági teljesítménye nem marad el a megszokottól.  

Napi 4400 tonna

„Az újraindítás a tapasztalt kollégáinknak köszönhetően sikeres volt és a mai naptól 4400 tonna késztermék kerül le a szalagokról Pétfürdőn naponta, ugyanakkor a nyári szezon rendkívüli kihívások elé állítja az iparágat, a várhatóan magas szinten maradó energiaárak miatt” – nyilatkozta Fábry Eszter, a vállalat vezérigazgatója.

A Nitrogénművek továbbra is szorosan nyomon követi a rendkívül volatilis piaci környezetet, elsősorban a mezőgazdaságnak szükséges tápanyagellátás fenntartásának érdekében, de kényszer esetén készen állva a termelés újbóli csökkentésére vagy teljes leállítására.