A péti Nitrogénművek. Fotó: Forbes archív / Orbital Strangers
Fotó: A péti Nitrogénművek. Fotó: Forbes archív / Orbital Strangers
rövid hír

Bige Lászlót is elérte a háború, leállítja gyárát a műtrágyakirály

Zsiborás Gergő
2022. március 10. 2 perc olvasás

„Az ukrajnai háború rendkívüli helyzetet teremtett az európai és a magyar gazdaságban. A földgázárak több mint megduplázódtak és az energiaellátás biztonságának kockázata is felmerült. A mezőgazdaság működésének piaci alapjait is beláthatatlan módon befolyásoló kormányzati döntések (pl. gabona export korlátozás) tovább növelik a működési kockázatainkat, így ammónia termelésünk átmenetileg leállításra került” – tudatta tegnap a Nitrogénművek a Forbes.hu-val.

Hozzátették, a Nitrogénművek folyamatosan monitorozza a helyzetet és minden tőle telhetőt megtesz azért, hogy újraindíthassa termelését és csökkentse a régió műtrágya importfüggőségét, de a magas energia-intenzivitású ammóniatermelés leállítása jelen piaci környezetben elkerülhetetlen volt.   

Ma Bige Zoltán – az igazgatóság tagja, Bige László fia – a Bloombergnek már azt is mondta, hogy

kénytelenek lesznek leállni a műtrágyagyártással is Pétfürdőn napokon belül, hiszen korlátosak az ammóniatároló kapacitásaik.  

Több nagy iparági szereplő állt le vagy állhat le az elszálló árak miatt. 

A műtrágyagyártás legfontosabb alapanyaga a gáz, aminek ára már a háború előtt is többszörösére emelkedett, de a múlt héten az amszterdami tőzsdén újabb rekordot döntött a jegyzés. Bigéék már múlt év végén arról beszéltek, hogy ellátási gondok lehetnek a piacon, pedig akkor még senki nem számolt azzal Európában, hogy kitörhet a háború. 

Címlapról ajánljuk:

Navalnij szóvivője Budapesten: Putyin a világ legkorruptabb embere, nem nyerheti meg ezt a háborút

Borítókép: A péti Nitrogénművek. Fotó: Forbes archív / Orbital Strangers