Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Trumpot a Twitter, a Facebook és az Instagram is letiltotta

Twitter, Instagram, Facebook: mind úgy dönötöttek, hogy elegük van Trumpból. Az elnöknek alig maradt csatornája, ahol a híveivel kommunikálhat.

Végleg letiltotta Donald Trump fiókját a Twitter, az Egyesült Államok elnöke már nem elérhető a platformon. A közösségi portál szerint az elnök több üzenetében is erőszakra bátorította a híveit, támogatta, hogy Capitoliumhoz vonuljanak, a portál pedig attól tart, hogy további erőszakot szülhet Trump tevékenysége. A Twitter korábban már átmenetileg felfüggesztette az elnök fiókját és korlátozni akarta a tevékenységét, a mostani tiltás azonban véglegesnek tűnik.

A Twitter megnehezíti Trump csiripelését

Ez nemcsak a médiavisszhang miatt kellemetlen az elnöknek, hanem azért is, mert tulajdonképpen a Twitteren nyerte meg a választást. A belpolitikai üzeneteket szinte mind ezen a platformon közölte és a külpolitika is egyre nagyobb része terelődött át a közösségi felületre. A jelenség nevet is kapott: Twitter-diplomácia. Korábban több ország, köztük Németország és Kína is hangsúlyozta, hogy Trump a tweetek helyett visszatérhetne a diplomácia hagyományos csatornáira és megfogalmazhatna szofisztikáltabb üzeneteket is. Trump viszont mindezt annyival hárította el, hogy a Twitter nyerte meg neki az elnöki széket, nem hagyja el a felületet.

Alig maradt csatorna, ahol kommunikálhatna a híveivel

A közösségi portál lépése ha nem is pédátlan, de ritka. Az átlagfelhasználók esetében a kifejezetten ellenséges üzenetek akár a profil felfüggesztésével is járhatnak, a Twitter szerint a politikusok mondandója közügynek számít, és mint ilyen, fontos, hogy megismerhető legyen.

Kép: Donald Trump hivatalos Facebook-oldala
Trump egyre kevesebb helyen tud kommunikálni.
Forrás Donald Trump // Facabook

Sőt, a Twitter csak egy a sorban: egyre több közösségi platform dönt úgy, hogy elegük van az Egyesült Államok elnökéből. A Facebook és az Instagram két hétre tiltotta le Trump fióját, amíg át nem adja a hatalmat Joe Bidennek. A Snapchat határozatlan időre tett ugyanígy. A Youtube a választási csalást kiáltó, trumpista csatornák elleni panaszok kivizsgálását gyorsítja fel. A Pinterest korlátozta a Trumpot éltető hashtageket, a TikTok le is tiltott néhányat. A Google kivette az AppStore-ból a Parler nevű alkalmazást, az Apple pedig 24 órát adott nekik, hogy megszűrjék a tartalmakat, az app a szélsőséges trumpista amerikaiak gyűjtőhelye. Ezekkel már alig marad olyan platform, ahol Donald Trump kommunikálhatna a híveivel.

Oszd meg!