Pénz

Miért nem zavarta a piacot, hogy ostromolják a Capitoliumot? Elemzőket kérdeztünk.

Forbes
2021. január 07. 5 perc olvasás

Gazdasági szakértők szerint a Capitoliumban szerdán történtek csak rosszemlékű epizódként maradnak meg, a következő hónapok piaci várakozásait nem befolyásolhatják az események.

Szerdán az amerikai törvényhozás épületében, a Capitoliumban arra készültek a képviselők, hogy megerősítsék a novemberi elnökválasztás eredményét, és hivatalossá tegyék: január 20-án az Egyesült Államok következő elnökeként a demokrata Joe Bident iktatják be.

Bár Donald Trump hívei ugyanerre az időre tüntetést szerveztek a republikánus elnök mellett Washingtonban,

arra vajmi kevesen számíthattak, hogy a tüntetők nemcsak megpróbálnak majd bejutni a Capitoliumba, de több száz embernek sikerül is.

Habár a Washingtonból érkező képek egyszerre voltak megdöbbentőek, tragikusak és komikusak, mindez a tőzsdén nem éreztette hatását:

a MarketWatch tudósítása szerint a Dow Jones például rekord közelbe jutott szerdán. Az elsőre meglepőnek tűnő fejleményről hazai szakértőket kérdeztünk.

Fontosabb a szenátusi győzelem

Nagy nap volt a szerda az USA-ban: a törvényhozás nemcsak Biden győzelmének megerősítésére készült (amit csak félbeszakítani tudtak a tüntetők, megakadályozni nem), de Georgiában szenátusi választást is tartottak. Ezen mindkét demokrata jelölt legyőzte republikánus ellenfelét, ami azt jelenti, hogy a demokraták az elnökség mellett a Képviselőházban és a Szenátusban is többséggel rendelkeznek (utóbbiban bár 50-50 demokrata és republikánus képviselő ül majd, de az alelnök, Kamala Harris szavazata lesz a döntő) a következő két évben. Ez nagyban megkönnyíti majd Joe Biden munkáját.

„Minimális megtorpanás azért érezhető volt, az amerikai tőzsdeindex a másfél százalékos emelkedésről valamelyest visszaesett a Capitoliumban történtek hatására, de a mai határidős árak alapján ma is zöldben nyithat” – mondta a Forbes.hu-nak Török Lajos, az Equilor vezető elemzője.

„Az, hogy a demokraták végül mindkét házat behúzták, pozitívan hatott a piacra, örömmel fogadták a befektetők, ugyanis ezzel út nyílt a demokraták által erőltetett kétezer dolláros stimulus előtt” – tette hozzá Török.

Trumpot kevés republikánus támogatja

Az általa említett gazdaságélénkítő csomaggal a demokraták elsősorban a munkás- és középosztályt célozzák. A koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe kerülők a 2019-es adóbevallásuk, jövedelmük és bizonyos feltételek alapján akár 2000 dolláros juttatásban is részesülhetnek. Ez egy republikánus többségű Szenátus esetén legfeljebb 600 dolláros lett volna. Mitch McConnel, a republikánusok szenátusi vezetője maga mondta azt a nagyobb összegű támogatásról, hogy az „a gazdagok szocializmusa lenne”.

„Az amerikai intézményrendszer a tegnapi eseményektől nem dől össze, sőt Trump mögött már republikánus támogatás sincs, a történtek egy átlag konzervatív szavazónak is elfogadhatatlanok” – mondta a Forbes.hu-nak Móró Tamás, a Concorde vezető stratégája.

A piac szerinte jogosan lépett túl könnyedén a szerdán történteken, és ő is kiemelte a várható, akár 2000 dollárra is rúgó lakossági támogatás fontosságát.

Ezzel Móró szerint a Wall Street helyett a „Main Street” kap majd segítséget, de ennek pozitív hatásait a piac is megérzi majd. Szintén lényeges szempont, hogy két évig a lehető legzökkenőmentesebben viheti majd át az akaratát Biden az amerikai törvényhozáson, ez szintén nyugtatóan hat a piacokra.

Már látni a járvány végét

Az USA-ban már a 370 ezret közelíti a koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma, ezzel hivatalosan a Covid-19 által leginkább sújtott ország. Biden maga is arra számít, hogy januárban még sötét napok várnak az USA-ra, de közben már több millió embert beoltottak, a Moderna vakcináját pedig Európában is elfogadták – vagyis már megjelent a fény az alagút végén.

 „Február végétől várható érdemi javulás, ahogy haladnak az oltással. A hagyományos szektorok kifejezetten optimisták lehetnek, aztán kérdés, mi lesz a légiforgalommal és a turizmussal.

Sok pénz van az amerikai háztartásokban, ami tavasszal, a járványhelyzet enyhültével be is robbanthatja a fogyasztást” – mondta Móró.

Kik örülnek Bidennek?

Az amerikai gazdasági mutatók a járványt megelőzően Trump elnöksége alatt meggyőzőek voltak, de Bidentől más szektorok várnak számukra jól jövő intézkedéseket, mint a vereségébe nehezen belenyugvó elnöktől.

„Az infrastruktúracégek tőzsdei árfolyama szerdán hatalmasat emelkedett, a US Steel például 17 százalékot” – mondta Török.

Ez annak köszönhető, hogy Biden Trumpnál komolyabb infrastruktúra-fejlesztési célokat tűzött ki, a másik nagy nyertese pedig a „kék hullámnak” a környezettudatos cégek is nagyobb megrendelésekre számítanak.

Móró szerint Biden beiktatása után az első fél évében reális a gazdaság robbanásszerű beindulása, ennek lecsengése után azonban „a piac is szelektív lesz”, és az olyan, korábban nagyobbat nyerő vállalatok, mint a Netflix vagy a Zoom meg is torpanhatnak. Hozzátette azonban, hogy 2021 második félévére még kifejezetten nehéz jósolni.

Borítókép: KIWIDR0P / Twitter