Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Benjamin Davies, Unsplash

Elhalasztja a Brexit miatti határellenőrzés szigorítását a brit kormány, mert az élelmiszerhiányhoz vezetne

Tovább tolja a szigorúbb határellenőrzés kezdetét a brit kormány az EU-ból importált termékeken, miután az élelmiszeripar figyelmeztette: a Brexit és a koronavírus kombója már maradandó élelmiszerhiányhoz vezetne

További hat hónappal, 2022 júliusra tolta el a határellenőrzés szigorításának bevezetését a brit parlament, írja a CNN. Az eredeti terv szerint 2021 január elsején már életbe léptek volna az új szabályok, akkor a koronavírus miatt tolták el, a helyzet azonban azóta is változatlan az ellátási láncok tekintetében.

Országszerte küzdenek a szupermarketek azzal, hogy feltöltve tartsák a készleteiket az akadozó ellátási lánc és a munkaerőhiány miatt,

amelyek a brexittel csak súlyosabbak lettek. A más EU-s országokból bevándorolt munkaerő hazament, a gyárak és fuvarozócégek nem tudnak embert szerezni az országon kívülről az új szabályok miatt.

Körülbelül százezerrel több kamionsofőrre lenne szükség ahhoz, hogy a helyzet ezen része helyre álljon.

A teljes ipart nézve a helyzet ennél is súlyosabb, körülbelül félmilliós hátránnyal néz szembe az élelmiszeripar.

Nem ez az első problémás ügy a brit határügyekben. A napokban írtunk arról, hogy a Brexit óta rekordmagas vámokat kénytelenek fizetni a britek, amik alól EU-tagként még teljes mértékben mentesültek. És akkor a kamionsofőr-hiányról még nem is beszéltünk.

Nagyon támaszkodnak az EU-ra

Pedig Nagy-Britannia élelmiszer-ellátásának 30 százaléka érkezik az országon kívülről, ez a szám a téli hónapokban még magasabb, mert nagyon beszűkül a helyi termények és friss élelmiszerek aránya. 

Az új szabályozás megnövelné a növényi termés és az élő állatok határon töltött idejét, mert a dokumentáción kívül manuális vizsgálatokat is végezniük kellene a határőröknek. 

Borítókép: Benjamin Davies, Unsplash

Oszd meg!