Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Nagyon nem érte meg a Brexit: rekordmagas vámokat fizetnek a britek

Már 2021 első hat hónapjában rekordmagasságba, 2,2 milliárd fontra nőttek a vámterhek, miután életbe lépett a Brexit utáni kereskedelmi megállapodás.

Az új deal 600 millió fonttal (246 milliárd forinttal) nagyobb terhet ró az importra, írja a Guardian a brit vámhatóság adataira hivatkozva.

Tavaly ugyanekkor az összterhek 1,6 milliárd fonton álltak, ez idén már 2,2 milliárd fontra rúg.

Az első áldozat: az édesség

Az egyik első „híres” áldozat a körülbelül kétezer érintettből a Marks&Spencer Percy Pig nevű édessége volt. Az Írországba exportált édességeken azért nő a vámteher, mert bár Németországban gyártják, de csak Nagy-Britanniába visszakerülve kezdik szállítani. Ez a sok megállóval járó utaztatás pedig már jóval drágább, mint egy éve volt a származási szabályok miatt. 

A szabály szerint, ha az exportőr nem képes igazolni a termék származását, akkor az importőr sem tud felmutatni elegendő bizonyítékot az EU-n belüli származásról. Ha a gyártás többsége EU-s országban történik, a vám nem kiszabható, de ha bármilyen „módosítás” miatt EU-n kívüli országba küldik, már változik a helyzet – lásd a Percy Pig-esettanulmányt.

Erre a változásra csak most kezdenek ráeszmélni az importőrök, de a hosszú távú következményekkel még senki nincs tisztában. A szabályzat bonyolult, nemcsak az extra költségek, de az extra papírmunka miatt is.

Mindez váratlanul nagy nyomást helyez a pandémiától amúgy sem jó formában lévő vállalkozásokra. 

Mindennapi gondok

A nagyobb vámteher egyértelműen a Brexit folyománya – következtet a Guardian –, hiszen amíg Nagy-Britannia a közös piac része volt, nem vonatkoztak az extra illetékek az EU-n belül előállított és terjesztett termékekre. A származási szabályok azonban annyira bonyolultak, hogy sokan inkább befizetik a magasabb, de egyértelműbb vámot, mint hogy kibogarásszák, rájuk mi vonatkozik.

Nem ez az első jele annak, hogy a Brexit komoly gondokat okoz Nagy-Britanniában. Részben a 2016-os népszavazási döntés következménye az is, hogy egyre fogynak az országban a kamionsofőrök, így már álomfizetéssel csábítják őket a cégek. A sofőrhiány mások mellett már a brit McDonald’sokban is fennakadásokat okoz.

Fotó: Dylan Nolte / Unsplash

Oszd meg!