mcdonalds_Thabang_unsplasch
Fotó: mcdonalds_Thabang_unsplasch
rövid hír

A McDonald’s turmixait is utolérte a kamionsofőr hiány az Egyesült Királyságban

Forbes
2021. augusztus 25. 3 perc olvasás

Éttermek és élelmiszerkereskedések küzdenek a hiánnyal, képtelenség elegendő raktárkészletet felhalmozni, mert utánpótlás csak elvétve érkezhet.

Lekerült az Egyesült Királyság mintegy 1250 McDonald’s gyorséttermének kínálatából a shake és a turmix, illetve egyes palackozott italok – közölte a vállalat a BBC-vel. Megerősítették, hogy az egész országra kiterjedő teherautó sofőrhiány áll a háttérben.

A shake szerelmére, miért épp a turmix?!

A BBC által megszólaltatott szakértő szerint, hogy a legfőbb termékek, mint a Big Mac ellátása biztosított legyen, a McDonald’s priorizált a menün lévő ételek és italok között. Míg az üdítők sokáig elállnak a központi raktárakban, ezért azok szállítása nem élvez elsőbbséget, kisebb veszteséget jelent a cégnek, ha nem értékesítik folyamatosan. Azonban a tejes shake utánpótlását már a tejipari szállítási problémák is sújtják, nem csak a belső szállítási nehézségek.

Korábban beszámoltunk róla, hogy még az Arla tejipari óriás sem tudja ellátni áruval az üzleteket a sofőrhiány miatt. A főleg csirkés ételekben utazó Nando étteremlánc 50 egységét volt kénytelen bezárni, mert nem szállítottak csirkét a konyhákra. A rivális KFC is a raktárkészlet vészes elapadásáról beszél, ami miatt nem minden étel elérhető folyamatosan a menüből. 

Ég a ház

A brit Közúti Fuvarozási Szövetség (RHA) adatai szerint közel 100 ezer sofőr hiányzik a rendszerből a járvány előtti szinthez képest, amikor 600 ezer sofőr dolgozott az ágazatban. 

Kép: Ben Breitenstein // Unsplash
A járványügyi korlátozások nyűgje, a nem kiugró fizetés és a Brexit miatt sok sofőr hagyta el az ágazatot. Kép: Ben Breitenstein // Unsplash

A koronavírus-járvány miatti leállások, az időnkénti karanténkötelezettségek, valamint a Brexit miatt kevesebb vendégmunkás tetézi a bajokat, ráadásul tavaly óta 30 ezer sofőrvizsga maradt el a járványügyi korlátozások miatt.

A Tesco már ezer font belépési bónuszt ad a sofőröknek, csak valaki vállalja el a munkát, más cégek is bónuszokkal próbálnak toborozni. A BBC szerint vannak, akik már a saját munkavállalóik között próbálnak sofőrt toborozni.

Az iparági szereplők a kormánytól is segítséget várnak, többek között a vezetői vizsgáztatás felgyorsítását.

Borítókép forrása: Mcdonalds_Thabang // Unsplash