rövid hír

Péntek estig elérhetjük az 5,5 milliót, jöhetnek az újabb lazítások

Forbes
2021. július 02. 2 perc olvasás

Ezt Orbán Viktor jelentette be szokásos péntek reggeli interjújában a Kossuth Rádióban.

Mint ahogy tegnap már megírtuk, igen közel vagyunk az 5,5 millió beoltott emberhez Magyarországon, ami a szigorítások további feloldásához szükséges fontos küszöbszám.

Péntek reggel a hivatalos adatok szerint 5 495 888-on állt az oltottsági számláló, e szerint már csak 4112 ember hiányzott az újabb lazításokhoz szükséges célszámhoz.

Viszlát maszk, viszlát védettségi

A miniszterelnöknek nyilván több információja van az oltás üteméről, mint bárki másnak, ő pénteken reggel ki is jelentette, hogy „a mai napon elérjük az 5,5 millió beoltottat”. Ha ez megtörténik, akkor másnap, vagyis szombaton lépnek életbe a lazítások új szabályai, ezek szerda este jelentek meg a Magyar Közlönyben.

E szerint például nem kell majd maszkot viselni a buszokon, boltokban, éttermekben, és a védettségi igazolványt is csak koncerteken, fesztiválokon, sportrendezvényeken kell majd felmutatni – étteremben, szállodákban, színházakban például már nem.

A kórházakra és a szociális intézményekre külön szabályok vonatkoznak, és persze általános szabály, hogy aki akar, továbbra is hordhat maszkot, ennek viselése nem tiltható meg.

A nem oltottakra veszélyes a delta

Orbán Viktor beszélt a delta variánsról is, mint mondta, ez azokra veszélyes leginkább, akik nem oltották be magukat. Ez egyébként egybecseng a nemzetközi adatokkal és vélekedésekkel is – friss amerikai adatok szerint például az elmúlt hat hónap covidáldozatainak 99,5 százaléka nem volt beoltva, és a tengerentúlon is elsősorban a nem beoltottak körében terjed a delta variáns.

Ősztől kiviteli tilalom

Az interjúban szóba került még az építőanyagok szokatlanul nagymértékű drágulása is. Erről Orbán azt mondta, mivel ezt elsősorban ezen anyagok exportja hajtja, októbertől kiviteli korlátozásokat léptetnek életbe.

Nyitókép: Orbán Viktor miniszterelnök / Facebook