Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]


Bővebben

A covidban meghaltak 99,5 százaléka nem volt beoltva – ezt mutatják az amerikai adatok

Az amerikai járványügyi hatóság (Center for Disease Control and Prevention, CDC) igazgatója elég erős statisztikákkal állt elő egy csütörtöki meghallgatáson a Fehér Házban: az általuk elemzett adatok alapján az elmúlt hat hónapban elhunyt covidbetegek 99,5 százaléka nem volt beoltva. Szerinte ez egyértelműen azt mutatja, hogy a koronavírushoz köthető halálozás szinten minden esetben megelőzhető a vakcinával.

Dr. Rochelle Walensky legfontosabb megállapításait az amerikai Forbes idézte, ezek a következők voltak:

  • Január óta – amikor is körülbelül egy hónapja ment már az oltási kampány Amerikában – majdnem minden covidáldozat azok köréből került ki, akik nem voltak beoltva a vírus ellen.
  • Szerinte ez egyértelmű bizonyítéka a vakcinák hatásosságának, és hogy oltással kivédhető a fertőzés legsúlyosabb következménye.
  • Az oltások hatásossága különösen fontos hír akkor, amikor egyre jobban terjed az eredeti vírusnál fertőzőbb delta variáns, és ez már az új esetek 25 százalékáért felelős.
  • Egyes amerikai államokban még mindig csak 30 százalék körül van az átoltottság, ott különösen nagy a súlyos esetek kockázata.

„Minden haláleset tragikus – fogalmazott Walensky –, de az országszerte elérhető covidoltásoknak köszönhetően ma már azt mondhatjuk, hogy ezek a veszteségek és tragédiák elkerülhetők.”

Oltás ellenére is halálos lehet, de lényegesen ritkább

Egy korábbi amerikai jelentés is hasonló következtetésre jutott néhány nappal ezelőtt. Abból az derült ki, hogy az Amerikában májusban covidban elhunyt 18 ezer ember 99,2 százaléka nem volt beoltva, vagyis 150-en voltak csupán azok, akik az oltás ellenére belehaltak a fertőzésbe.

A most közzétett CDC-statisztikák ugyanakkor szélesebb körben, több adattal és hosszabb távon elemezték a halálozások és az átoltottság összefüggését.

Joe Biden amerikai elnök kormánya csütörtökön ki is adott egy közleményt, mely szerint speciális sürgősségi egységeket küldenek a fokozottan kockázatos államokba, városokba, ahol a vírus leginkább terjed. (A delta variáns közben Európában is terjed, és a WHO szerint az éppen zajló foci Eb az újabb fertőzések melegágya.)

Demokrata vs. republikánus átoltottság

Az Egyesült Államokban – egyébként a magyarországi tendenciákhoz nagyon hasonlóan – az utóbbi időben lelassult az oltások beadása. Az USA lakosságának még kevesebb mint a fele van teljesen beoltva, de nagyon nagyok az országon belüli eltérések.

Különösen érdekes, hogy a pártpereferenciák és az átoltottság mennyire kéz a kézben jár: az a 18 állam, amely túlteljesítette Joe Biden előzetes célját, hogy július 4-ig a lakosság 70 százaléka legalább egyszer kapja meg a vakcinát, mind rá szavazott a legutóbbi elnökválasztáson. Más, republikánus szimpatizáns államok viszont – például Mississippi, Louisiana, Wyoming és Alabama – még az 50 százalékos átoltottságot sem érték el.

Nyitókép: Covidbeteget ápolnak egy kórházban / Mufid Majnun, Unsplash


Oszd meg!