Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Ha ma beoltanak még néhány ezer embert, eltehetjük a maszkot meg a védettségit, az új szabályok már kijöttek

A szerda esti Magyar Közlönyben megjelentek az 5,5 millió beoltott elérése után életbe lépő új szabályok: szinte mindenhol elfelejthetjük a maszkot, és a védettségi igazolványra sem lesz már itthon szükség.

A korlátozó intézkedések feloldásának következő lépcsőfokaként az 5,5 millió beoltott utáni napon:

  • Megszűnik a kötelező maszkviselés az üzletekben, tömegközlekedési eszközökön, zárt tereken és a közterületeken (utóbbiban már most sem kell viselni), de a maszkhasználat senki számára sem tiltható meg. A kórházak és szociális intézmények speciális szabályok alá esnek – ezt külön miniszteri rendelet szabályozza.
  • Nem kell védettségi igazolvány ahhoz, hogy valaki étterembe, vendéglátó helyekre, szálláshelyekre, szabadidős létesítményekbe menjen, és az előreváltott ülőhelyes nézőtérrel megrendezett kulturális rendezvényeken, előadásokon sem fogják elkérni a kártyát.
  • Megszűnnek az üzletekre vonatkozó távolságtartási és létszámkorlátozási (10 négyzetméter/vásárló) szabályok.
  • Családi eseményeket, magánrendezvényeket már akár 100 fővel is meg lehet tartani, a lakodalmakra 400 fős létszámkorlátozás lesz érvényes (eddig 200 volt).
  • A sportrendezvények, koncerteken (zenés-táncos rendezvényeken), és az 500 főnél nagyobb egyéb rendezvényeken (zárt vagy szabadtéren) nem lesz enyhítés, itt továbbra is maradnak a hatályos létszámkorlátozások, és elkérik a védettségi igazolványt. Ezeken a rendezvényeken a 18 év alattiak is csak védettségi igazolvánnyal vagy védett személy felügyelete mellett vehetnek részt.
  • Hatályát vesztik bizonyos digitális oktatásra vonatkozó előírások, így az egyetemek és a főiskolák készülhetnek a jelenléti oktatás visszaállítására.
  • Nem kell már védettségi az éjszakai horgászathoz sem.

A kedd esti állapot szerint 5 486 514 embert oltottak be eddig Magyarországon, (a szerdai adatokkal még nem frissítették a számlálót), vagyis szűk 14 ezer ember – legfeljebb 1–2 nap – hiányzik az újabb nyitáshoz.

UPDATE: Már elérhető a szerda estig beoltottak száma is, e szerint 5 493 609 ember kapta meg legalább az első covidoltását Magyarországon. A 5,5 milliós küszöbhöz így kevesebb mint 7000 embert kell beoltani.

Oszd meg!