Veres Tibor, a Wallis-csoport tulajdonosa
Fotó: Veres Tibor, a Wallis-csoport tulajdonosa
rövid hír

Tovább terjeszkedik Szlovéniában az egyik leggazdagabb magyar

Forbes
2022. január 05. 2 perc olvasás

Tavaly szeptemberben állapodtak meg, most jóváhagyta a szlovén versenyhivatal is, hogy az AutoWallis felvásárolja az Avto Aktiv tevékenységét és ingatlanjait. Az Avto Aktiv Szlovénia jelentős autókereskedője, 5 városban 4 autómárkát értékesít és szervizel közel 20 éve. Magyarország mellett Szlovénia az első, ahol a kiskereskedelmi piacra is belépett az AutoWallis, ami most tovább terjeszkedhet a szlovén piacon.

Veres Tibor (a Forbes becslése alapján a 4. leggazdagabb magyar) cégbirodalmának ez már a második szlovéniai tranzakciója, és jelenleg is vizsgálja, hogy a meglévő 4 autómárka bővítésével továbbiakat is értékesítsen a közép-európai országban.

Az akvizíció fontos mérföldkő az AutoWallis csoport történetében, mivel az Avto Aktiv árbevétele

az eddigi tranzakciók között is jelentősnek mondható, megközelíti a társaság 2021-ben várható árbevételének 10 százalékát,

írták a Forbes.hu-nak is eljuttatott közleményükben. A növekedési stratégiának megfelelően így tovább bővül a Csoport nemzetközi kiskereskedelmi tevékenysége, melynek célja, hogy a régió meghatározó autókereskedelmi és mobilitási szolgáltatója legyen. Az AutoWallis-nak nem ez volt az első akvizíciója Szlovéniában: a vállalat 2020-ban vette át az ország legnagyobb, egyben Ljubljana egyetlen BMW márkakereskedését, amivel belépett az ország gépjármű kiskereskedelmi piacára is. A csoport emellett a szlovén piacon az Opel, a Jaguar és Land Rover márkák kizárólagos márkaképviseletét látja el.

Veres Tibor csaknem 283 milliárd forintos becsült vagyonnal 4. a Forbes legfrissebb milliárdoslistáján.

A 2004-ben alapított Avto Aktiv a szlovén gépjármű-kiskereskedelmi piac jelentős szereplője, öt városban (Koper, Kranj, Ljubljana, Nova Gorica, Trzin) értékesít és szervizel BMW, MINI, Toyota és Suzuki járműveket (ebből a MINI márkát egyedüli szereplőként Szlovéniában).

A vállalat 2020-as árbevétele 51 millió euró, közel 18 milliárd forint volt, amit 960 új és 351 használt autó eladásával, valamint a hozzá kapcsolódó szerviz- és egyéb szolgáltatásokkal ért el.

Antal Péter, az AutoWallis Kiskereskedelmi üzletágának vezetője a tranzakció zárása kapcsán a közlemény szerint hangsúlyozta,

hogy összesen 14 országban vannak jelen nagykereskedelmi tevékenységgel, és Szlovénia az első Magyarország mellett, ahol a kiskereskedelmi piacra is beléptek.

Borítókép: Veres Tibor, a Wallis-csoport tulajdonosa

Kapcsolódó: 

Belehúz a magyar milliárdos: négyszeresére növelné az árbevételt négy év alatt