Az AutoWallis igazgatóságának elnöke, Müllner Zsolt a cég ötéves stratégiáját bemutató eseményen. Mellette Ormossy Gábor, a cég vezérigazgatója.
Fotó: Az AutoWallis igazgatóságának elnöke, Müllner Zsolt a cég ötéves stratégiáját bemutató eseményen. Mellette Ormossy Gábor, a cég vezérigazgatója.
rövid hír

Szlovén céget vásárol fel a harmadik leggazdagabb magyar autós birodalma

Forbes
2021. szeptember 10. 2 perc olvasás

Az Auto Wallis kötelező érvényű megállapodást kötött a szlovén piac jelentős autókereskedőjével, az Avto Aktivval, hogy tevékenységét és kapcsolódó ingatlanjait felvásárolja. A tavaly közel 18 milliárd forintos forgalmat elérő cég Szlovénia öt városában hat autómárkát értékesít és szervizel húsz éve.

A tavaly novemberi előzetes megállapodást követően lezárultak az akvizíciós tárgyalások az Auto Wallis és az Avto Aktiv között, így Veres Tibor cégcsoportjának tulajdonába kerül a 2004-ben alapított szlovéniai cég kereskedelmi tevékenysége, valamint az ahhoz kapcsolódó ingatlanok.

A vételárat az Auto Wallis saját forrásból fedezi, és a tranzakció zárásához a szlovén versenyhivatal hozzájárulása szükséges.

A magyar tőzsde autós vállalatának nem ez az első akvizíciója Szlovéniában: tavaly októberben zárta le Szlovénia legnagyobb BMW márkakereskedésének átvételét, amivel belépett az ország gépjármű- kiskereskedelmi piacára is. 

Az Avto Aktiv a szlovén gépjármű-kiskereskedelmi piac jelentős szereplője, öt városban (Koper, Kranj, Ljubljana, Nova Gorica, Trzin) értékesít és szervizel BMW, Mini, Jaguar, Land Rover, Toyota és Suzuki járműveket (ebből a Jaguar, Land Rover és a Mini márkát egyedüli szereplőként Szlovéniában).

A cég 2020-as árbevétele 51 millió euró, vagyis közel 18 milliárd forint volt, amit 960 új és 351 használt autó eladásával, valamint a hozzá kapcsolódó szerviz- és egyéb szolgáltatások nyújtásával ért el.

Ormosy Gábor, az AutoWallis vezérigazgatójának értékelése szerint az akvizíció fontos mérföldkő a társaság történetében, mivel az Avto Aktiv árbevétele az eddigi tranzakciók között is jelentősnek mondható, megközelíti az AutoWallis Csoport idei évre várható árbevételének 10 százalékát. Ormosy hozzátette, hogy az AutoWallis jelenleg is vizsgálja a további akvizíciós lehetőséget Szlovéniában és további országokban egyaránt.

A nyitóképen az AutoWallis igazgatóságának elnöke, Müllner Zsolt a cég ötéves stratégiáját bemutató eseményen. Mellette Ormossy Gábor, a cég vezérigazgatója.