Tim Trad // Unsplash_amszterdam
Fotó: Tim Trad // Unsplash_amszterdam
rövid hír

Korlátoznák az Airbnb-t Amszterdamban

Forbes
2021. augusztus 12. 2 perc olvasás

Amszterdam a covidszünetben átgondolta saját turizmusát, és most úgy tűnik, polgári kezdeményezésre túl sok vendégéjszaka esetén korlátozhatják az Airbnb-s szálláskiadást és nőhet turisztikai adó.  

Az MTI beszámolója szerint az intézkedés polgári kezdeményezésként indult, amelyben az amszterdamiak 30 ezer aláírással azt követelik, hogy a vendégéjszakák számát évente 12 millióban maximalizálják.

Amszterdamban 2019-ben 22 millió vendégéjszakát regisztráltak, 2020-ban viszont a járványvédelmi zárlat miatt gyakorlatilag megszűnt a turisztikai forgalom.

amszterdam

Az amszterdamiak korlátoznák a vendégéjszakák számát. Fotó: Jace Afsoon // Unsplash

A városvezetésnek évente fel kell mérnie a vendégéjszakák számának az alakulását, és ha az túllépi a megengedett határt, intézkedéseket kell hoznia a forgalom csökkentésére. 

A lehetséges intézkedések között szerepel a turisztikai adó növelése, valamint az Airbnb szálláskiadás korlátozása.

Végleg kidobná Amszterdam a kannabiszturistákat

Egyik intézkedés sem lenne új, a városvezetés az Airbnb és más szobakiadó platformokra vonatkozó szabályokat már korábban is erősen megszigorították.

A szállodai férőhelyek száma is korlátozva van Amszterdamban, csakúgy, mint a történelmi centrumban vezetett városnéző túráké.

Forgalomcsökkentő intézkedésként tervbe van véve még hagyományos vöröslámpás negyedben nyújtott szolgáltatások száműzése is a város külterületére, valamint a kávéházakban a könnyűdrogok értékesítésének megtiltása a turistáknak.

Az utóbbi időben egy másik európai főváros, Párizs, illetve vele együtt több francia város is az Airbnb megregulázása mellett döntött.

Többé nem mehetnek Velencébe a tengerjáró luxushajók

Borítókép: Tim Trad // Unsplash