Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Tim Trad // Unsplash_amszterdam

Végleg kidobná Amszterdam a kannabiszturistákat

Amszterdam épp azon ügyködik, hogy kidobják a városból a kannabiszturistákat, és megtisztítsák a város imázsát a kábítószerektől.

Amszerdam első női polgármestere, Femke Halsema ma nyújtott be egy indítványt, amely szerint

csak holland állampolgárok léphetnének be a helyi coffee shopokba.

A tervezetet leszámolna a kannabiszturizmussal, illetve az ahhoz kapcsolódó szervezett bűnözéssel és a keménydrogok kereskedelmével. Halsema szerint a kannabiszpiac mára túl nagy és túlfűtött lett, ami már többet árt, mint használ a városnak. Fontos azonban, hogy az elmúlt évtizedekben nem ez az első, hasonló kezdeményezés, és eddig mindegyik elbukott. 

amszterdam
Amszterdam csatornái. Fotó: Jace Afsoon // Unsplash

A coffee shopok tulajdonosai azonnal egyeztetést kezdeményeztek a városházával, hogy legalább átmeneti időszakot szabjanak meg, amíg a kereskedők is átállhatnak a szűkebb forgalomra – írja a Bloomberg. A polgármester szerint legkorábban jövő év elején várhatjuk a szabályozás hatályba lépését, addig lenne legfeljebb idejük a kereskedőknek átállni.

A városban jelenleg 166 coffee shop működik, a polgármester által idézett tanulmányok szerint azonban a helyi igények kielégítésére mindössze 68 is elég lenne.

A turisták bő felénél „nagyon fontos” program

A polgármester a városi lakók életminőségére is hivatkozott az indítvány benyújtásakor. Évek óta probléma, hogy az európai turisták egy meghatározó része csak füvezni megy Amszterdamba, amit a városba induló fapados járatok tucatjai is segítenek. Felmérések szerint a városba látogató turisták 57 százalékánál a coffe shop meglátogatása „nagyon fontos” pont a programban. Erre a rétegre állt rá a szervezett bűnözés is, amely már nemcsak a dekriminalizált kábítószereket árulja, hanem az országban is illegális kemény drogokat.

A járvány előtt még a város coffe shopjai és piroslámpás negyede havi egymillió turistát vonzott. A városháza szeretné, ha a szám megmaradna, de ne úgy, hogy a turisták zöme marihuánáért és prostituáltakért megy a városba.

Ennek ellenére a polgármester nem indítványozza a legális prostitúció vagy a piroslámpás negyed felszámolását.

Halsema ráadásul szeretné megnyerni a város vállalkozó rétegének támogatását, akiknek elegük lehet abból, hogy Amszterdam imázsa egyet jelent a marihuánával és a prostituáltakkal. „Lehetünk nyitott, elfogadó város úgy is, hogy megnehezítjük a bűnözők és a drogturizmus útját.” Arról, hogy milyen lehet Amszterdam a járvány után, mi is írtunk korábban.

Kannabisz-stop, szexturizmus-reform: milyen lesz Amszterdam a koronavírus után?

Hollandia több nagyvárosában amúgy már él hasonló szabályozás. Maastricht és Den Bosch coffee shopjaiba például már évek óta csak helyiek mehetnek be, de az egyetemi városokban is szokás, hogy a helyek csak koraeste nyitnak ki, hogy ne zavarják a tanítást. 

Borítókép: Tim Trad // Unsplash

"Az oligarcha szó csak arra jó, hogy megsértsenek vele embereket."

 
Csányi Sándor, a leggazdagabb magyar