Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Elegük van a francia városoknak az Airbnb-ből, megregulázzák a rövidtávú lakáskiadást

Ajaccio, Nizza és Marseille mellett Párizs is hadat üzent a lakások turisztikai célú kiadásának.

A Politico cikkez arról, hogy alig pár héten belül több francia város is szigorított a rövidtávú lakáskiadás szabályain, Párizs pedig további lépéseket is tervez, miután a koronavírus-járvány miatt elmaradó turisták a legnépszerűbb városokban megmutatták az Airbnb-nélküli hétköznapok pozitív hozadékait.

„Meg akarjuk ragadni a covid kínálta lehetőséget, ami a csökkenő turisztikai célú lakáskiadásban mutatkozott. Már bizonyítékunk is van rá, hogy az Airbnb-nek igenis van hatása az ingatlanpiacra” – utalt Anne Hidalgo, Párizs szocialista polgármestere a normalizálódó ingatlan- és albérletárakra.

A francia főváros nem most vállal fel először vitát az Airbnb-vel és más, rövid távú ingatlankiadásra szakosodott céggel. Csütörtökön a párizsi bíróság kimondta, a cégnek nyolcmillió euró büntetést kell fizetnie a városnak, amiért regisztrációs számok nélkül engedett hirdetéseket megjelentetni az oldalán.

Az Airbnb még aznap bejelentette, hogy minden lakáskiadónak szüksége lesz a tevékenysége folytatásához regisztrációs számra, amit Párizson kívül minden más francia városban is követelménnyé válik. A Hidalgo vezette város azt is tervezi, hogy korlátozza, egy évben hány napig Airbnb-zhet valaki.

Ugyanakkor az Airbnb-nél úgy vélik, ez nem fogja befolyásolni a párizsi működésüket, de az ítéletet „megkérdőjelezhetőnek” tartják, és fellebbezésen gondolkoznak.

Anne Hidalgo párizsi polgármester hadat üzent az Airbnb-nek Fotó: A.Schneider93 / Wikimedia

Turistakvóta, korlátozott ingatlankiadás

Júniusban négy dél-franciaországi város is szigorításokat vezetett be a rövidtávú lakáskiadásokra. A szállodaipar sikeres lobbijának köszönhetően Montpellier-ben háztartásonként egyre korlátozzák a kiadható ingatlanok számát, annak érdekében, hogy Airbnb-befektetési céllal ilyet senki ne vegyen, valamint itt is szükséges lesz a szabályok könnyebb betartása és az átláthatóság érdekében regisztrációs számot kérni.

Hasonló korlátozást vezetett be Marseille is, a korzikai Ajaccio szintén belengetett szigorításokat, az Airbnb-ellenességéről híres nizzai polgármester, Christian Estrosi pedig azt ígérte, limitálni fogják a lakáskiadáshoz szükséges engedélyeket. Ez a saintmalói megoldáshoz lehet majd hasonló – itt turistakvótákat határoztak meg a lakáskiadóknak, akik csak egy ingatlanukat használhatják majd fel turisztikai célokra.

Hatásos?

Dominique Debuire, az Airbnb-t is képviselő kereskedelmi csoport francia vezetője szerint ezen a nyáron az önkormányzatok szigorának hatásait nem lehet még lemérni, ahhoz legalább fél évnek el kell telnie. Megjegyezte, „az önkormányzatoknak józan döntést kell hozniuk a turistacsalogatás és a városközpont lakosainak elégedettsége között, akiknek nehéz lett szállást találniuk”.

Csak Párizsban 2015 óta 89 ezer négyzetméterrel nőtt a turisztikai célú szállások felülete – ebben a hotelek és a rövidtávú lakáskiadások is benne vannak.

A regisztrációs számok bevezetése az önkormányzatok szerint alkalmas lehet a további növekedés megállítására. Országos változásra azonban a jobboldali többségű Nemzeti Tanács és Szenátus miatt nincs esély.

Holott a párizsiak például kifejezetten elégedettek a bevezetett változtatásokkal.

Borítókép: Pedro Szekely / Wikimedia

Oszd meg!