Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]


Bővebben

Tim Trad // Unsplash_amszterdam

Kannabisz-stop, szexturizmus-reform: milyen lesz Amszterdam a koronavírus után?

Akkor is szívják a marihuána füstöt, amikor nem akarják, és idegennek érzik magukat saját városukban Amszterdam lakosai. A helyieknek kapóra jött a koronavírus-járvány miatt beállt csend a turizmusban, de továbbra is elegük van: petícióban kérik a városi turizmus átalakítását.

Vissza 2014-et!

Amszterdam már a világjárvány megjelenése előtt problémákkal küzdött, már ami a tömegturizmus hatásait illeti. Turistacunami, mindent beborító szemét, hangzavar és néha vállalhatatlanul viselkedő turisták – a város lakosainál már 2019-ben betelt a pohár.

A koronavírus-járvány miatt aztán a turizmus teljesen leállt az ötszáz éves holland városban, ahol naponta 55 ezer látogató fordult meg, az átutazók száma a 0-val lett egyenlő – írja az amerikai Forbes.

A Dutch Rewiew című holland lap ellenben arról ír, hogy az amszterdami lakosok belefáradtak a turistákba, és a kényszerszünetet felüdülésként élték meg.

A járványt egy jó lehetőségnek látják a városi tömegturizmus megreformálására.

Most, hogy úgy tűnik, a világ kezd kilábalni a járványból, sok országhoz hasonlóan Hollandia ismét megnyitja kapuit a turisták előtt. Azonban másképpen, mint előtte. A város lakói a 2014-es állapotokhoz szeretnének visszatérni, amikor az utazások nagy része nem volt egyenlő az olcsó fapados járatokkal, vagy az Airbnb szállásokkal. Ebben az évben a városba „még csak” 12 millió turista látogatott el.

Több adót a turistáknak!

Annak ellenére, hogy az elmúlt évben Amszterdamban szabták ki az egyik legmagasabb idegenforgalmi adót, ez nem volt elég ahhoz, hogy a tömegturizmus mértéke radikálisan csökkenjen.

A hivatalos statisztikák szerint Amszterdam 870 ezer lakosára évente több mint 19 millió olyan turista jut, akik a városban is töltik az éjszakát.

Egyesek szerint a helyzet még ennél is rosszabb, mivel a magánszállások egy része nem is regisztrál a hivatalos felületeken.

A panémia után a lakosság most petícióban kéri a város vezetőitől a változást. A keresetben többek között kitérnek az új szállodák tilalmára, valamint az idegenforgalmi adó emelésére is. A kérvény már 27 ezer aláírásnál jár, ami már elég lehet ahhoz, hogy azt városi népszavazásra bocsássák.

A petíció leglényegesebb pontjai a következők:

  • Kannabisz-bérletek bevezetése (utóbbi már létezik az ország egyes pontjain). A polgármester ígéretet tett arra is, hogy csökkentik a coffeeshopok számát és „megtisztítják” a piros lámpás negyedeket is.
  • A külföldiek drogvásárlásának tilalma.
  • Az idegenforgalmi adó emelése és annak féléves felülvizsgálatai.
  • Olyan szervezet létrehozása, aminek feladata az éjszakázó turistákkal kapcsolatos esetek vizsgálata és a lakosok életkörülményeinek javítása.
  • Az IFA-ból származó adók egy részéből fedezzék a turizmusból fakadó problémák költségeit és a helyiek életkürölményeinek javítását.

Femka Halsema, a város első női polgármestere a városi tanácsnak írt levelében arra is javaslatot tesz, hogy a piros lámpás negyedeket ne csak „megtisztítsák”, hanem költöztessék el az óvárosból. Fontosnak tartja, hogy a központ ne csak szuvenírboltokkal, coffeeshoppokkal, vagy gyorséttermekkel legyen tele, és a helyi lakosok számára egy sokkal élhetőbb várost alakítsanak ki.

A petíciót aláírók tisztában vannak azzal, hogy a városban sokan a turizmusból élnek, de a helyzet már ott tart, hogy a lakosok a saját városukban érzik elidegenítve magukat.

Kiemelt kép: Tim Trad // Unsplash


Oszd meg!

"Egy nyugati mércével mérve elavult pincészetet vettem, szőlőbirtok nélkül, azt nem is adták volna, de pénzünk sem volt rá"