Karsten Würth / Unsplash
rövid hír

Többé nem mehetnek Velencébe a tengerjáró luxushajók

Unyatyinszki György
2021. július 14. 2 perc olvasás

A lagúnák védelme, a városkép megőrzése és a lakosok érdekeit vette figyelembe az olasz kormány.

Kedden pontot tett több évnyi tétovázás végére az olasz kormány: kitiltja a tengerjáró hajókat a velencei lagúnából, hogy megvédje a térség ökoszisztémáját, kulturális örökségét. A lépéssel a turizmus érdekei elé helyezte a lakosok és a kulturális intézmények követeléseit.

Az ENSZ Nevelésügyi Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) kilátásba helyezte, veszélyeztetett világörökségi helyszínné nyilvánítja Velencét illetékes testülete júliusi tanácskozásán, ami nyomás alá helyezte az olasz döntéshozókat – írja olasz kormányforrásokra hivatkozva az MTI.

A tilalom augusztus elsején lép életbe, és a több mint 25 ezer tonnás hajókra érvényes, amelyek nem hajózhatnak be a Szent Márk térhez vezető Giudecca-csatornába. A jövőben tehát ezzel a látvánnyal nem találkozhatunk:

venice and tourism
A kikötőből a tengerjárók látványa vetélkedett a várossal, többé a panorámát sem zavarják. Forrás: Flickr/seier+seier

Lakosság és környezetvédelem vs. turizmus

Velence lakosai és a nemzetközi közösség évek óta sürgette az olasz kormányokat, hogy tiltsa ki a nagy hajókat a lagúnából, mivel szennyezik azt és veszélyeztetik törékeny ökoszisztémáját, valamint a város épületeinek stabilitását. A lakossok és civil szervezetek többször tiltakoztak a tengerjáró hajóknál.

Ezzel szembenálltak a kikötői hatóságok és az idegenforgalmi intézmények érdekei, amelyek szerint a városnak szüksége van az óceánjárók jelentette forgalomra, a turisztikai bevételekre.

A 25 ezer tonnás korlát azt jelenti, hogy csak kis utasszállító kompok és áruszállítók használhatják a Giudeccát. A tengerjáró hajókank új útvonalat jelöltek ki, az azokkal érkező turistáknak távolabbról kell megközelítenie majd a várost, átszállva vízi taxikra és kompokra.

Karsten Würth / Unsplash