Jászai Gellért, a 4ig elnök-vezérigazgatója. Forrás: BÉT
Fotó: BÉT
rövid hír

Íme a részletek: így vásárolja be magát a német hadiipari multi Jászai IT-birodalmába

Zsiborás Gergő
2022. január 25. 7 perc olvasás

Épül a magyar IT és telkó birodalom, a Jászai Gellért többségi tulajdonában lévő 4ig hatalmas étvággyal falja a cégeket, amihez forrás kell. Ezt egy gyorsan lezavart karácsonyi MNB-s kötvénykibocsátás mellett egy külföldi partner bevonásával teremtik elő, de a manővert sikerül úgy lepapírozni, hogy Jászai továbbra is többségi tulajdonban marad, befolyása nem csökken. A Forbes becslése szerint 34,7 milliárdos vagyonnal rendelkező Jászai magántőkealapja 78 milliárdos tőkeemelést vállalt egymaga. 

Pénz kell a 4ig-nek, érkezik is a pénz 

Végleges megállapodást kötött Jászai Gellért (borítóképünkön) befektetési társasága a KZF Vagyonkezelő Kft., a 4ig Nyrt., valamint a Rheinmetall AG. A német világcég részvényvásárlással és tőkeemeléssel 25,12 százalékos tulajdont szerez a 4ig Nyrt.-ben, amellyel a magyar informatikai és távközlési cégcsoport legnagyobb nemzetközi befektetője lesz.

A Rheinmetell szeret Magyarországon üzletelni, a magyar kormány az egyik legjobb ügyfele

A többlépcsős ügylet zárásának feltétele, hogy a 4iG közgyűlése elfogadja a társaság új alapszabályát és felügyelőbizottságát, valamint a külföldi vállalatok tulajdonszerzésére vonatkozó jogszabály értelmében a Belügyminisztérium is hozzájáruljon a Rheinmetall AG tulajdonszerzéséhez – tájékoztatta a 4ig a Forbes.hu-t.

Partnerségre lép a 4ig Nyrt., valamint a Rheinmetall AG, miután a tranzakcióban érintett vállalatok végleges megállapodást kötöttek a tulajdonszerzés feltételeiről – tette közzé a tőkepiaci társaság a Budapesti Értéktőzsde honlapján. A megállapodást a 4ig Nyrt. sikeres átvilágítása előzte meg. A szerződéskötéssel a 4ig a düsseldorfi székhelyű, nemzetközi védelmi iparban és járműgyártásban is meghatározó globális vállalat kiemelt digitalizációs és informatikai partnerévé válik.

 A megállapodásnak megfelelően a Rheinmetall AG tőzsdén kívüli ügylet (OTC) keretében 4ig részvényeket vásárol a KZF Vagyonkezelő Kft.-től (Jászai ezen keresztül birtokolja a papírokat).

A német nagyvállalat emellett részt vesz egy mindösszesen 125 milliárd forint értékű, több lépésben megvalósuló zártkörű tőkeemelésben is.

Az ügylet tavaly novemberi előzetes bejelentésének megfelelően ebben Jászai Gellért érdekeltsége, az iG COM Magántőkealap és a Rheinmetall mellett az Alpac Capital által kezelt alap is közreműködik. Az ázsiós alaptőkeemelés 670 forint kibocsátási értékű 4iG részvények forgalomba hozatalával valósul meg.

Nem változik jelentősen Jászai befolyása 

A tranzakciósorozat főbb lépései:

  • Jászai Gellért érdekeltségébe tartozó iG COM Magántőkealap 78 milliárd forint értékű tőkeemelést hajt végre a 4iG Nyrt.-ben, 12 hónapos értékesítési tilalmat (lock-up) vállalva a tőkeemeléssel tulajdonába kerülő részvénycsomagra;
  • A 4iG közgyűlést hív össze, annak érdekében, hogy a társaság részvényesei elfogadják a társaság új alapszabályát és új felügyelőbizottságát, az ellenőrző testületbe a Rheinmetall egy új tagot delegál;
  • A közgyűlés támogató döntését követően a Rheinmetall OTC ügylet keretében 24,9 millió darab részvényt vásárol Jászai Gellért befektetési társaságától, a KZF Vagyonkezelő Kft.-től, valamint 33,65 milliárd Ft értékben tőkét emel a 4iG Nyrt.-ben, 24 hónapos értékesítési tilalmat (lock-up) vállalva a tőkeemeléssel és részvényvásárlással tulajdonába kerülő részvénycsomagra;
  • Az Alpac Capital alapja 13,24 milliárd Ft értékű tőkeemelést hajt végre a 4ig Nyrt.-ben (a portugál hátterű cég szorosan kötődik a NER-hez, nemrég vásárolták be magukat az Euronews hírcsatornába).

Csak a rend kedvéért még egyszer:

a német multi fele akkora pénzt sem tesz be tőkeemelés formájában, mint Jászai tőkealapja. 

Persze attól, hogy a magántőkealap érdekeltsége, lehet más befektetője is, hogy ki, azt nem tudni – mert a magyar szabályok szerint azt nem kötelesek közölni az alapkezelők. (A magántőkealapok így fontos szereplői lettek a politika közeli üzleteknek.)

Pintér Sándornál pattog a labda

A részvénycsomag-értékesítés, illetve a tőkeemelések hatásaként Jászai Gellért közvetett tulajdona 56,85 százalékról 50,22 százalékra csökken a 4ig Nyrt.-ben így befolyása a társaság fölött jelentősen nem változik. A Rheinmetall részesedése 25,12 százalékot tesz majd ki az informatikai és távközlési vállalatban.

A stratégiai ágazatokra vonatkozó, Magyarország biztonsági érdekeit védő magyar szabályozásnak megfelelően a külföldi tulajdonszerzés a Belügyminisztérium (BM) engedélyével valósulhat meg.

Egy gigaüzlet már leütve 

Az állami tendereken felhízlalt 4ig ma már nem csupán egy királyi IT-beszállító, az állami Antenna Hungaria bekebelezésével hozzájutott a Telenor kisebbségi részesedéséhez, majd felvásárolta a Digit is: vagyis megérkezett a telefonunk után a nappalinkba is. A tranzakciót még tavaly bejelentették, a mostani pénzügyi zárással fejeződött be az átvételi folyamat.

A tranzakció értéke 625 millió euró (körülbelül 232 milliárd forint), amely az elmúlt évek egyik legnagyobb magyarországi vállalatfelvásárlása.

Mit mondanak az érintettek? 

„A Rheinmetall-lal kötött megállapodás új távlatokat nyit a 4iG növekedési stratégiájában. A német nagyvállalat stratégiai befektetése, illetve a ma bejelentett intézményi forrásbevonások tovább növelik cégcsoportunk tőkeerejét, szilárd alapot biztosítva további hazai- és nemzetközi expanziónkhoz.  

A partnerséggel emellett új együttműködési lehetőségek nyílnak meg előttünk a Rheinmetall magyarországi és nyugat-európai hálózatával is, melynek köszönhetően néhány éven belül a globális informatikai szolgáltatók közé léphet társaságunk.”

– mondta Jászai Gellért, a 4iG elnök-vezérigazgatója a mai bejelentés kapcsán.

„A világ egyik vezető hadi- és járműipari vállalatának befektetése fontos megerősítése stratégiánk megalapozottságának, emellett elismerése a magyar informatikai szaktudásnak, amely kiemelkedő értéket képvisel a nemzetközi piacokon. A tranzakciónak köszönhetően a 4iG rövid időn belül Magyarország mellett, a régióban is az egyik meghatározó informatikai és távközlés nagyvállalatává válhat” – tette hozzá az elnök-vezérigazgató.

„Részvételünk a 4iG-ben a Rheinmetall digitalizációs stratégiájának szerves részét képezi, amely egyben Magyarország iránti különleges elkötelezettségünk jele is. A Rheinmetall az elmúlt években nagy előrelépést tett annak érdekében, hogy nemzetközi vállalattá váljon, ami azt jelenti, Németországon kívül mára az Egyesült Királyságban, Ausztráliában és Magyarországon is új piacokat szereztünk. Ezekben, illetve más nyugati országokban a Rheinmetall aktívan részt vesz a helyi gyártási és K+F folyamatokban, amely lehetővé teszi, hogy a lehető legteljesebb skáláját kínáljuk a csúcskategóriás védelmi termékeknek és szolgáltatásoknak” – hangsúlyozta Armin Papperger, a Rheinmetall AG vezérigazgatója.

 

Kapcsolódó 

Nem tudom, ki szeretné megvásárolni a magyar Telenort, de nem tervezzük eladni – exkluzív interjú a tulajdonossal