Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Fotó: Sebestyén László

180 milliós befektetési kört zárt a magyar biotechnikai startup

Valamivel több mint egy éve írtunk először az Appercell nevű magyar vállalkozásról: a startup a nemzetközi biotechnológiai mérőeszközök piacára törne be újításaival. Az alapítók, Grand László és Bencsik András célja az, hogy az itthon kutatott és fejlesztett termékükkel a nemzetközi piacra lépjenek, ehhez most egy lépéssel (és 180 millió forinttal) közelebb kerültek.

Az Appercell egy olyan integrált eszköz létrehozásán dolgozik, amely számos mérőlemezen egyszerre, akár hónapokon át képes a tenyésztett idegsejtek tízezreinek elektromos aktivitását mérni in vitro (azaz nem az élő szervezetben, hanem azon kívül) – mindezt emberi kéz érintése nélkül. Ezzel a megoldással az a céljuk, hogy forradalmasítsák az akadémiai és ipari környezetben elektrofiziológiai mérésekhez használt technológiai módszereket.

Ez egyben azt is jelenti, hogy a jelenleg jellemzőnél sokkal nagyobb volumenű és hatékonyságú vizsgálatokat, farmakológiai teszteléseket tennének lehetővé.

A csapat az első körös befektetésén már túl van, most újabb löketet kaptak a validált prototípus piacra viteléhez, összesen 180 millió forint értékben. A jelenlegi tulajdonosok mellé (a magvető kört a szegedi Creative Accelerator Kft. finanszírozta) a Várkonyi Attila és Bedő Balázs nevével fémjelzett Fastventures Zrt., és a Lantos Csabához köthető Futurmed Kft. befektetői csoportok szálltak be.

Az új tulajdonosok portfólió cégei között olyan exitek szerepelnek, mint az amerikai Waters Corporation-nek értékesített Medimass vagy a Sensity Systems-el egybeolvadt Eutecus, a francia Citoxlab (most már Charles River) által felvásárolt Solvo Biotechnology, a Róbert Károly Magánkórházban meglévő többségi részesedésük eladása vagy éppen a Főnix-Med csoportból történő hazai exitük.

Az Appercell hazai és külföldi együttműködésen is dolgozik, például az Eötvös Loránd Tudományegyetem és a Melbourne-i Egyetem intézeteivel folytatnak közös kutatásokat.

Az alapítók terve szerint a startup jövőre ilyenkor mutatja be termékét a szakmai (azaz idegtudománnyal és szívizommal kapcsolatos kutatásokat folytató) közönségnek, és az értékesítés beindítására újabb körös tőkebevonást terveznek.

Borítókép: Sebestyén László

Okosnak és bölcsnek lenni két különböző dolog.