Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Gazdát cserélt az ország legkomplexebb magánkórháza

Lantos Csaba 2011 nyarán lett a Róbert Károly Magánkórház többségi tulajdonosa, most eladta részesedését. Egészségügyi portfóliója továbbra is kiterjedt.

Új tulajdonosa van a Róbert Károly Magánkórháznak, miután a MedAlliance Holding Zrt. megvásárolta Lantos Csaba egészségügyi nagybefektető pakettjét. Az erről szóló megállapodást március 27-én írta alá a MedAlliance és a Lantos Vagyonkezelő Zrt. – tette közzé a két társaság.

Az eladás nem érinti a Telki Kórház Kft.-t, az továbbra is Lantos Csaba tulajdonában marad, ugyanis a Futurmed (Lantos fő egészségügyi vagyonkezelő cége) megvásárolta azt a Róbert Károly Magánkórháztól. A Telki Kórház Kft. a korábban bezárt telki magánkórház járóbeteg szakrendelőjét üzemelteti a Budakeszi úton, Medicina Egészségközpont néven.

A MedAlliance egy idén januárban alakult vállalkozás, főtulajdonosa Haraszti Péter. Igazgatóságában rajta kívül Eperjesi Ferenc könyvvizsgáló (KPMG), Fábián Lajos orvos-menedzser (Medicover), Légrádi Gergely ügyvéd (Oppenheim) és Gidófalvy Zsolt Elemér (UniCredit) tőkepiaci szakértő, bankár kapott helyet. Közleményük szerint cégcsoportjuk elkötelezett befektetőtulajdonosok és szakemberek által létrehozott magyar vállalkozás, amelynek fő fókusza a portfólió szélesítése a fekvő- és járóbetegellátásban, valamint a diagnosztika területén.

Mi van Lantos Csaba kezében?

Lantos Csaba, korábbi OTP vezérhelyettes több mint tíz évvel ezelőtt, az OTP-ből történt 2007-es távozása után fordult az egészségügy felé, és néhány évvel ezelőtt azt mondta, legalább 3 milliárd forintot invesztátl egészségügyi vállalkozásaiba. Legalább féltucat magánegészségügyi intézményben van érdekeltsége, az egyik legnagyobb vásárlása a Róbert Károly Magánkórház többségi tulajdonának megszerzése volt 2011 nyarán.

Az egykori Nyírő Gyula kórház szülészeti, nőgyógyászati profilja azóta folyamatosan szélesedett, lett kézsebészet, ortopédia, gerincsebészet, fül-orr gégészet, gasztroenterológia, stb. Ráadásul évek óta nyereséges: 2016-ban 1,6 milliárd forintos árbevétel mellett 93 milliós adózás utáni profitot termelt. 2011 óta a kórház operatív igazgatója Lantos Csaba testvére, Lantos Gabriella – egyelőre nem tudni, hogy a mostani tulajdonosváltás mennyiben érinti a menedzsmentet.

Lantos Gabrielláról két éve írtunk portrét a Forbesban, akkor azt írtuk: alaposan átalakította a kórház működési rendjét, egy közeli munkatársa szerint “kicsiben megcsinálta az egészségügyi reformot”. Eat írtuk Lantos Gabrielláról a 2016 áprilisi Forbesban

Lantos Gabrielláról és a Róbert Károly Magánkórházról a 2016. áprilisi Forbesban írtunk portrét

Lantos Csabánál a mostani tranzakciót követően is legalább 5 fontos egészségügyi vállalkozás marad, a Forbes összesítése szerint ezek a következők (pénzügyi adatok forrása: az Opten Kft.):

  • Medicina Egészségközpont: járóbeteg szakrendelés a Budakeszi úton
  • DI-Care Zrt.: a Méry vércukormérő eszközöket forgalmazza
  • UVEK Kft.: ultrahangvezérelt epe- és vesekőzúzást végez az ország sok kórházában
  • H Derma Kft., ismertebb nevén Melanomamobil: anyajegy- és bőrrák szűrést végez az ország több pontján
  • Day Med Kft.: terápiát támogató programokat kínál

Lantos Csaba közleménye szerint a Futurmed portfóliója tovább is bővülhet, a cégcsoport a jövőben is az élettudományok területén, döntően K+F tevékenység finanszírozásával foglalkozik.

A magánegészségügyi piacon továbbra is élénk mozgolódás tapasztalható. Nemrég írtunk arról, Buda is új kórházat kap.

Új magánkórházat kaptak a budaiak

Oszd meg!