Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Duda Ernő, a Solvo Biotechnológiai Zrt. alapítója. Fotó: BÉT

Világsiker Szegedről: mennyiért adták el a menő biotech céget?

A Forbes becslése szerint az idei év második legnagyobb startup exitjét hozták össze Szegeden. 

Ahogy arról a hét elején beszámoltunk, a Solvo Biotechnológiai Zrt. többségi tulajdonát megvásárolta a francia Citoxlab Group. A cégtől azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a társaság 89 százalékát vásárolta meg a francia multi, a maradék 11 százalék pedig a korábbi menedzsment kezében maradt, akik továbbra is a cég élén maradnak. Arról nincs információink, hogy van-e arra nézve kikötés, meddig kell a cégben maradniuk a magyar tulajdonosoknak, vagy hogy a Citoxlab-nek van-e opciója a maradék, kisebbségi részesedés megvásárlására.

Több milliárdosra tettük már a hír megjelenésekor a vételárat, és megígértük, hogy pontos becslést is közzéteszünk. A Solvo Zrt. arról tájékoztatta a Forbes.hu-t, hogy a 2017-es EBITDA kiemelkedően magas volt a korábbi évekhez képest, 600 millió forint.

A Forbes cégértékelési módszertanát használtuk (EBITDA alapon becslünk) és vállalatértékelési szakemberekkel egyeztetve 12-es EBITDA szorzót tartunk reálisnak. Vagyis a Solvo ára 7,2 milliárd forint lehetett a Forbes becslése szerint. Kalkulációnkat megosztottuk a Solvóval, az ár üzleti titok, de annyit megerősítettek, hogy a végösszeg 5 és 10 milliárd között volt.

Mit lehet tudni a vevőről és az eladóról?

Az 1999-ben alapított, szegedi székhelyű Solvo Biotechnológiai Zrt. gyógyszeripari, biotechnológiai és diagnosztikai kutatás-fejlesztéseket végez és a világon elsőként kezdett membrán transzporter fehérjékhez kapcsolódó gyógyszerkölcsönhatásokkal foglalkozni, ezen a területen globális piacvezetőnek számít. A Solvo több mint egy tucat szabadalom tulajdonosa, partnerei között szerepelnek a világ legnagyobb gyógyszergyárai és biotechnológiai cégei. A társaság a saját területén piacvezető, a jelenlegi tranzakció egyik célja az, hogy belépjenek a gyógyszer metabolizmus piacára és ezzel biztosítsák a lehetőséget a további növekedéshez.

A Citoxlab – a világ 5 legnagyobb gyógyszeripari szolgálató cégének egyike – globális vezető a toxikológiai kutatások területén, Franciaország, az USA és Kanada mellett Magyarországon, Veszprémben is üzemeltet telephelyet.

Az idei év elég erősen indult startup szempontból, az AImotive gigabefektetése után derült ki, hogy korábbi partnere felvásárolja a szintén egy egyetemi városból (Veszprémből) a világpiacot meghódító Balabitot.

Az év exitje: 100 millió dollár felett mehetett el a Balabit

Borítókép: Duda Ernő, a Solvo Biotechnológiai Zrt. alapítója. Kép forrása: BÉT. 

Oszd meg!