Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Megvették a legnagyobb plázarendelőket, újabb átalakulás a magánegészségügyi piacon

A legnagyobb még nagyobb lett: az eddig elsősorban diagnosztikai központként ismert Affidea megvette a Mammut, az Árkád és az év eleje óta működő Corvin Egészségközpontokat, így jól bejáratott, naponta 250-300 beteget ellátó járóbeteg-szakrendelésekkel bővíti szolgáltatásait.

Mindeközben lendületesen fejlődik az egész hazai magánegészségügyi piac: két év alatt újabb 25-30 százalékkal nőtt a magánszolgáltatók éves forgalma. Számításaink szerint 2018-ban csak a húsz legnagyobb szereplőnél több mint 40 milliárd forintot hagytak a páciensek.

Újabb felvásárlást jelentett be az Affidea Magyarország Kft.: megvásárolja a járóbeteg-szakellátást kínáló Medical Service Budapest Kft.-t (MSB). Utóbbi mostanra már három forgalmas budapesti bevásárlóközpontban, a Mammutban, az Árkádban és a Corvin Plázában üzemeltet egészségközpontot, körülbelül 75 orvossal 30 területen, naponta 250-300 páciens részére végez járóbeteg-ellátást.

Az eladó és vevő által közösen bejelentett tranzakciót értékelve Leitner György, az Affidea Kft. ügyvezető igazgatója azt mondta: az MSB megvásárlásával az Affidea égisze alatt a hazai magánegészségügyi piac egyik meghatározó járóbeteg-ellátási portfólióját hozza létre. Kecskés Kitti, az MSB tulajdonosa és ügyvezető igazgatója pedig úgy fogalmazott: nem volt könnyű meghoznia a döntést, hiszen hat év munkája van az egészségközpontok felépítésében és működtetésében, de örül, hogy jó kezekbe kerülnek.

„Kicsit a gyerekemnek, családomnak, fél karomnak tekintem, de tudom, hogy elérte azt a méretet és komplexitást, ahonnan el kell engednem, mert az Affidea kezében még jobban tud tovább fejlődni.”

Kecskés Kitti 2020. december végéig még ügyvezetőként irányítja a három egészségközpontot, és segíti azok integrációját az Affideába, a következő 14 hónapban tehát kettős ügyvezetés lesz.

Az Affidea képalkotó diagnosztikai vizsgálatokban a legerősebb a magyar piacon, de egy ideje intenzíven szélesíti szolgáltatásai körét, és egyértelműen a járóbeteg szakrendelések irányába nyit. Nem ez az első felvásárlása a magyar piacon: 2018-ban a Főnix-Med Zrt.-t és leányvállalatát, a Főnix Medical Center Kft.-t vették meg. Leitner György akkor az addigi legnagyobb, szakmai befektető által végrehajtott tranzakcióról beszélt, ami reálisnak is tűnt, hiszen a piac első és negyedik legnagyobb szereplőjéről volt szó. Azóta az Affidea nyitott a férfi egészségügy felé (a Főnix-Med Sasadi úti központját erre specializálták) valamint a gasztroenteorológia irányába (a Bankcenter épületében), az MSB révén pedig még sokkal szélesebb területet tud lefedni. Immár országosan 15, Budapesten 8 központtal rendelkezik.

„Lesznek még további akvizíciók, de továbbra is a járóbeteg-ellátásban gondolkozunk, magánkórházat nem tervezünk nyitni vagy venni”

– mondta el Leitner György a Forbes kérdésére. A vételárat a felek nem hozták nyilvánosságra, de annyit elárultak, hogy az árazás EBITDA-alapon történt.

Ebből kiindulva (a hazai szabályozási kockázatok miatt viszonylag alacsony iparági szorzót alkalmazva) a Forbes becslése szerint nagyságrendileg 300 millió forintos összegről lehet szó.

 

Általában valamilyen nagyobb tranzakció indokolja, hogy ránézzünk a legnagyobb hazai szolgáltatók éves forgalmára, és eddig valahogy úgy alakult, hogy ezt két évente tettük meg. Így már egész meggyőző adatsorunk van arra, hogy kijelenthessük: nemhogy nem lassul, inkább gyorsul a piac bővülése. 2014 óta évente több mint 10-15 százalékkal nagyobb a magánszolgáltatók éves forgalma, vagyis két évente 25-30 százalékos bevételgyarapodást mutatnak a domináns szereplők. Együttesen – csak a 20 legnagyobb – már több mint 40 milliárd forintos éves forgalommal dolgozik, legtöbbjük nyereségesen.

A kisebbek ennél még lendületesebben gyarapodnak, mint ahogy például a Mammut, Árkád (és Corvin) Egészségközpontok is teszik. Esetükben 2016 és 2018 között 50 százalékos volt a bővülés, tavaly 450 millió forint volt a két egészségközpont éves forgalma. Idén, az év első 10 hónapjában – immár a Corvin Plázában üzemelő egészségközponttal kiegészülve – 680 milliós árbevételnél tartanak, ezzel a plázarendelőközpontok műfajában messze ők a legnagyobbak Magyarországon.

Az Affideát 28 évvel ezelőtt Magyarországon alapították, azóta több név- és tulajdonosváltáson átesve egy 16 országban működő nemzetközi vállalatcsoporttá nőtte ki magát, hollandiai központú anyacéggel, de erős magyarországi stratégiai központtal. 

Nyitókép: A Corvin Egészségközpont folyosója

 

Az első megvette a negyediket: óriástranzakció a magánegészségügyi piacon

Oszd meg!