Elon Musk: Fotó: a Time magazin Youtube-csatornája
Fotó: Elon Musk: Fotó: a Time magazin Youtube-csatornája
rövid hír

Elon Musk megint tweetelt: idén ennyi adót fog fizetni

Forbes
2021. december 21. 2 perc olvasás

Itt tartunk most: 14 milliárd dollárnyi eladott részvénnyel később, de még a 2012-ben szerzett opcióinak lejárata előtt. Minden bizonnyal ez lesz az USA történelmének legbrutálisabb adószámlája.

„Akik kíváncsiak rá, több mint 11 milliárd dollár adót fizetek idén”

– ezt tweetelte Elon Musk, a Tesla feje a minap, miután már korábban is posztolt arról, hogy több adót fog fizetni, mint eddig bárki az amerikai történelemben.

Mivel a Teslától nem kap fizetést, sem osztalékot, Musk szinte semmivel nem tartozott volna az adóhatóságnak. Csakhogy Musk egy masszívabb részvényeladási hulláma részeként múlt hét csütörtökön újabb közel 900 millió dollárnyi Tesla-részvényén adott túl. Így tart immáron kb. 14 milliárd dollárnyi eladott részvénynél, ezzel együtt pedig éves adóterhei is nőnek. Tavaly fél tucat házától megvált Kaliforniában, adózási kötelezettségeit ez is növelhette.

Twitteren megszavaztatott ígérete szerint a milliárdos összesen 10 százaléknyi részvénytől fog megválni, no valószínűleg enélkül is így tett volna, hiszen ha le akarja hívni a 2012-ben szerzett, jövő augusztusban lejáró opciókat, jövedelemadót kell fizetnie utánuk.

Ahogy azt a Forbes.hu-n is nemrég összefoglaltuk, Musk 2014 és 2018 között összesen csak 455 millió dollárt adózott, mialatt személyes vagyona 13,8 milliárd dollárral nőtt.

2018-ban ráadásul személyi jövedelemadót sem fizetett, igaz, abban az évben nem is adott el Tesla-részvényt.

Elon Musk a Time magazin szerint 2021 embere:

Borítókép: Elon Musk. Fotó: a Time magazin Youtube-csatornája