Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Musk jól átverte a követőit a részvényeladással

Elon Musk egy Twitter-szavazása bízta, hogy eladja-e a részvényeinek 10 százalékát. Majd miután az internet népe igen mellett döntött (vagyis azt hitte, hogy döntött) 5 milliárd dollár értékben adott el Tesla-részvényeket, miután hétfőn 2,15 millió darab 6,24 dolláros árú részvényopciótól vált meg. De a valóságban Musk már szeptember közepén döntött a műveletről.

Elon Musk nemrég egy Twitter-szavazást indított arról, hogy eladja-e részvényeinek 10 százalékát. Azt előre jelezte, bármi is lesz a végeredmény, azt követni fogja. Az internet népe egyértelműen döntött. A 3,5 millió szavazó 57,9 százaléka az igennel szavazott.

Musk jelenleg 318,4 milliárd dolláros vagyonával a világ leggazdagabb embere a Forbes szerint. Vagyonának megközelítőleg a felét adja a Teslában meglévő részesedése.

Musk saját részvényeinek eladására vonatkozó terve azonban már hetekkel korábban megszületett, és a Tesla-részvényeinek csak mintegy 3 százalékát adta el – írja a Business Insider.

Hétfőn Musk 2,15 millió részvényopciót adott el 6,24 dolláros darabáron, összesen 13,4 milliárd dollár értékben. Ezután 934 ezer részvényt adott el változó áron, amivel végül több mint 1,1 milliárd dollárt szedett be az eladásokból. A következő két napban a trösztje közel 3,6 millió részvényt dobott ki a piacra, összesen mintegy 4 milliárd dollár értékben.

Musk saját részvényeladása a héten egy előre tervezett tőzsdei folyamat része volt, amelyet

szeptember 14-én – hetekkel azelőtt, hogy a Twitter-szavazást közzétette volna – a hatósági bejelentések szerint már eldöntött.

A milliárdos valószínűleg a 2012-ben kibocsátott opciók lehívását tervezte, mert azok jövőre lejárnak, és legalább 10 milliárd dolláros adószámla vár rá, ami megmagyarázhatja, miért akart megszabadulni a részvényektől.

Miután Musk bejelentette, hogy bármi is lesz a szavazás eredménye, ő azt cselekedeteiben követni fogja, a Tesla részvényárfolyama ma reggel közel 9 százalékot esett. Az elemzők szerint

az árfolyam mindaddig labilis maradhat, amíg Musk nem tartja be ígéretét, hogy 10 százalékos csomagtól szabadul meg.

Oszd meg!