Pénz

Feltörekvő kriptovaluták: mi a profik kedvence a spekulatív tartományban?

Topolay Gábor
2021. június 20. 10 perc olvasás

Megint megkérdeztük a profikat: melyek azok a legkockázatosabb, igazán spekulatív eszközök, amiket szeretnek.

Nagy siker volt legutóbb a közepes piaci kapitalizációjú, mid-cap kriptovalutákról szóló anyagunk, amiben szakértőket kérdeztünk meg, mely eszközökben látnak komoly növekedési potenciált. Úgyhogy most még egy szinttel lejjebb megyünk, kifejezetten kicsi, low-cap valutákat kerestünk, amikben talán még nagyobb drágulási lehetőség van.

Nagyon fontos, hogy a low-cap valuták világa már a rendkívül spekulatív tartomány, még a kriptovilághoz hozzászokott kereskedők is iszonyú kockázatosnak tartják ezeket az eszközöket.

Több kereskedő úgy szokta mondani: választanak négy-öt hasonló valutát, az egyik közülük talán bejön. De ha az bejön…

Hogyan válogattak?

A szabály most az volt, hogy az ajánlott kriptoeszközök piaci kapitalizációja legyen 300 millió dollár alatt, legyen érdemi napi forgalma és legyen bevezetve a világ legnagyobb kriptotőzsdéjére, a Binance-re. Hangsúlyos az is, hogy a jelen anyag nem befektetési tanácsadás, csupán a kereskedők személyes véleményét tükrözik. És mindegyikünk hangsúlyozta is, hogy mennyire kockázatos ez a tartomány. Ugyanakkor a legutóbbi anyagunk idején épp dühöngött a bikapiac, nem lehetett mélyponton beszállni. Most viszont csökkenő a trend, a legtöbb eszköz értéke nagyot korrigált, jó beszállóárakat lehet találni.

Azonban kriptopiacon is szabály, hogy nem szabad bemondásra elhinni dolgokat. Ahogy a szaksajtó mondja: do your own research.

Az valuták előtt két fogalmat kell megismerni, mindkettővel foglalkoztunk már. Az egyik a DeFi, decentralized finance, azaz suta fordításban a decentralizált pénzügyek. Itt olyan pénzügyi műveletekről van szó, amelyek nem igénylik semmilyen központi, irányító szereplő jelenlétét. Remek példa rá a kriptovalutákon át való hitelezés: mezei felhasználók tudják hitelezésre lekötni az érméiket, bármilyen bank közreműködése nélkül.

A másik pedig a művészvilág technológiája, az NFT (non fungible token, azaz nem helyettesíthető token), amellyel digitális alkotásokat lehet védeni a hamisítástól és másolástól. Magyar művész is adta már el alkotását NFT-vel, mi Borsi Flórát, a világhírű képzőművészt kérdeztük tapasztalatairól.

A megkérdezett szakértők mindegyike profi, nemcsak aktívak a kriptopiacon, de cégeik, szervezeteik nyakig benne vannak az iparágban. Lássuk, mit ajánlanak.

Audius (AUDIO)

Piaci kapitalizáció: 101 millió dollár

Aki ajánlja: Pinke Attila, a Blockchainbloom Hungary Youtube-csatorna tulajdonosa

Most az a helyzet, hogy kockázatos a kisebb altokban gondolkodni, hiszen még az sem dőlt el, merre megy a piac rövid távon.

Szóval könnyen lehet, hogy ezek beérésére még várni kell, ezért az olvasókat óvatosságra intem.

Úgy gondolom, hogy a zene és audio streamingben nagy jövő van, pláne ha mindezt egy decentralizált rendszerben tesszük. Jelenleg a zeneipar bevételeiből mindössze 12 százalékot kapnak a művészek. Ezért a projekt, amit ajánlok az az Audius, aminek a tokenje az Audio. Nagyon erős csapat van mögötte, a tanácsadóik között pedig olyan nevek szerepelnek mint Deadmau5 (dj és producer), Bing Gordon (az EA Games társalapítója), Ash Pournouri (Avicii egykori menedzsere), Justin Kan (a Twitch társalapítója), Robb McDaniels (a Beatport CEO-ja) és még sok nagy név a szakmából. Ráadásul itt a művészek, a bevétel 90 százalékát megkapják, ami nagyon nem mindegy.

A streaming piac 24,4 millió dollárt tett ki 2020-ban, 2027-re pedig 76,9 millió dollárra várják. Ha ennek egy részében részt tud venni az Audius projekt, mint decentralizált zenei streaming platform, akkor látok benne jövőt. Aki ezt választja, nemcsak a projektbe, hanem a zeneiparba is fektet.

Automata Network (ATA)

Piaci kapitalizáció: 117 millió dollár

Aki ajánlja: Pataki Gábor, a Coinbroker.hu alapítója

Az Automata Network egy decentralizált szolgáltatási protokoll, mely egy plusz adatvédelmi réteget biztosít a dAppok számára több blokkláncon (Ethereum, Polkadot) keresztül. A Miner Extractable Value (MEV) probléma, egy olyan helyzet, amikor a blockchain bányászok vagy arbitrázs botok átrendezik a tranzakciókat, vagy a blokkból eltávolítják a tranzakciókat a profit maximalizálása érdekében. Az Automata Network Conveyor néven elindította erre a problémára kifejlesztett megoldását – egy szolgáltatást, amelyet tranzakciók meghatározott sorrendben történő bevitelére és kimenetére terveztek. Lényegében lehetetlenné teszi a tranzakciók átrendezését. Az ATA legfőbb jellemzői az abszolút adatvédelem (anonim szavazás DAO-kra), magas fokú biztonság, egyszerű számítás.

Az ATA az Automata Network saját tokene és a tervek szerint az alábbi már meglévő és jövőbeni esetekben használható. Az ATA token tulajdonosai javaslatokat adhatnak be és szavazással dönthetnek is más javaslatokról, akárcsak a platform és a hálózat paramétereiről, tulajdonságairól, funkcióiról.

Badger DAO (BADGER)

Piaci kapitalizáció: 111 millió dollár

Aki ajánlja: Sven Sanger, Profitmanager.io társalapítója

A Badger egy decentralizált autonóm szervezet (DAO), egyetlen céllal: megépítse azokat a termékeket és infrastruktúrát, amelyek ahhoz szükségesek, hogy a bitcoin (BTC) használható legyen a DeFi szektorban blokkláncok között. Jelenleg még korlátozott módon lehet felhasználni a bitcoint DeFi-ban, különösen a Bitcoin-hálózaton. Ezért egyre több bitcointulajdonos egy becsomagolt verziót használ az Ethereum hálózaton, ez a wBTC, vagyis Wrapped BTC. A „becsomagolt” verzióval már lehet használni a DeFi protokollokat kamatszerzésre vagy pozíciójukkal szembeni kölcsönfelvételre.

Azonban egyelőre problémát jelent az infrastruktúra, a termékek és a protokollok, amelyek lehetővé teszik a BTC használatát más blokkláncokban, nagyon fejletlenek. A legtöbb BTC-hídon központosított felek vannak, bíznunk kell az őrizetben és abban, hogy megfelelő mennyiségű BTC-t kapunk az Ethereum vagy más hálózaton. A BadgerDAO segítségével egy valóban decentralizált átjárást kapunk más láncokra a BTC-nkkel, és így használni tudjuk a különböző láncokon a DeFi protokollokat.

Miért látok nagy potenciált a Badgerben?

A Badger fejlesztői rendkívül aktívak, más DeFi protokollokkal együttműködve fejlesztik a termékeiket például: Kyber, Curve, Ruler, Convex, Sushi, Pickle, stb. Az Ethereum láncon kívül a Polygon és Binance Smart Chainen is jelen van a Badger, és további láncok támogatása is tervben van.

Edgeplorer / 123RF
A pénzügyek egyre nagyobb része költözik fel a blokkláncra. Forrás: Edgeplorer / 123RF

Bao Finance (BAO)

Piaci kapitalizáció: 13 millió dollár

Aki ajánlja: Mogyorósi Attila, a Coincash CEO-ja

A Bao Finance tokenjét, a BAO-t szeretném ajánlani az olvasók figyelmébe. Ez az egyik legígéretesebb DeFi projekt, amibe mostanában belefutottam a piacon. A legjobban az tetszett a projektben, hogy nem úgy akar értéket teremteni a DeFi ökoszisztémában, hogy valami teljesen újat talál fel vagy lemásol egy már meglévő projektet (szebben, jobban, olcsóbban), hanem a meglévő építőkockákhoz próbál egy új réteget hozzáadni és ezek egyedi kombinációjával hoz létre valami újat. A legkönnyebben úgy lehetne leírni a hosszútávú célt, hogy a Synthetix (SNX) protokoll szintetikus eszközeit kombinálják a legnagyobb DeFi hitelező platformmal, az AAVE-val. 

Induláskor az anonim csapat nagyon elkötelezett volt az ún. „igazságos kibocsátás” („fair distribution”) mellett és így a 2020-as DeFi summer óta jól ismert „kajás token” (food token frenzy) tematika egyik nagy újraélesztője volt.

Több mint 200 féle hozamfarmot, yield farmot üzemeltettek, kifejezetten magas, akár több tízezer százalékos éves hozamokkal.

Azóta is aktívan haladnak a fejlesztések, az egyik első DeFi projekt volt, aki aktívan sidechain-re költözött, először xDAI-on lehetett folyatatni a „hozam farmolást”, majd partnerségre léptek a Sushi Swappal, most már elérhetőek egy újabb siderhainen az Avalanche-on is és elkészültek az első szintetikus eszközeik is (soft synthetics).  

Mint minden kis projektnél rengeteg a kockázat, anonim a csapat, hosszútávon is biztosítani kell az új felhasználók megszerzését, és fejlesztések zavartalanságát, de ha ilyen tempóban tud haladni tovább a csapat, akkor jó esélyt látok arra, hogy 1-2 éven belül bekerüljenek a DeFi projektek élvonalába.

StormX (STMX)

Piaci kapitalizáció: 156 millió dollár

Aki ajánlja: Györfi András – A Kripto Akadémia szerkesztője

A cash-back, és a hűség rendszerek modellje, amellyel hidat képeznek a hagyományos e-kereskedelem, és a kriptopénzek világa között. A vásárlások után kriptopénzeket kapunk, ezzel is segítik az új digitális eszközök terjedését. A projekt több mint 750 partnerrel rendelkezik, olyan globális brandek tartoznak a körbe, mint a Lego, a Lenovo, a Nike, vagy az Uber. Ha van projekt, aminek fényes a jövője a low-cap coinok ligájában, akkor ez az.

The Sandbox (SAND)

Piaci kapitalizáció: 158 millió dollár

Aki ajánlja: Czeglédi Tamás, a Blockchaineum alapítója

A magam részéről nagyon hiszek abban, hogy az NFT-k jelentik a következő nagy ugrást a blockchain technológia számára mind innováció, mind üzleti lehetőség szempontból. A SAND token mögött álló The Sandox egy izgalmas projekt abból a szempontból, hogy a lehető legizgalmasabb területek metszéspontjában várhatunk tőlük nagy dolgokat. De talán nem is kell olyan nagy dolgot tenniük, hogy a tokenek árfolyama meglódulhasson, hiszen a lehető legfogékonyabb közeget adó játékosok számára kínál változatos megoldásokat, NFT létrehozási lehetőséget.

A virtuális játékokban vásárolható extrák és egyéb javak az NFT egyik leginkább kézenfekvő működési területe nagyon rövid időtávon. A projekt mindezt kiegésziti kereskedési és stake-elési megoldásokkal, ami egyrészt az ökoszisztéma kiépülését segítheti, de a mostanában szintén jó buzzwordöt jelentő DeFi térkép szélére is felteszi őket. Ehhez társul egy egész meggyőző csapat – a jelenlegi piaci kapitalizációt figyelembe véve biztosan meggyőző.

Borítókép: Shane // Unsplash