Dogecoin Twitter
Pénz

Tízezer százalékos drágulás – viccnek indult, már nem az

Topolay Gábor
2021. május 05. 3 perc olvasás

Csak nem csillapodik a Dogecoin körüli felhajtás, a valuta már többet ér mint a General Motors. A valutának nagy értéke nincs, Elon Musk személye az, ami felfelé hajtja. De nagy kérdés, hogy épp a világjobbító, vagy a médiapopulista Muskot látjuk ilyenkor.

Megint vagy 50 százalékot drágult a kriptopiac legnagyobb vicce, a Dogecoin. Elon Musk kedvenc kriptovalutája, amelyet igazából csak poénból hoztak létre az alkotók, 68 centes árfolyamával már a negyedik legnagyobb tőkekapitalizációval rendelkező valuta. Január elején még 0,4 centen állt a jegyzés:

aki akkor ezer forintért vett belőle, annak már 170 ezer forintot ér a portfóliója.

Horror, ahogy a Dogecoin egyéves grafikonja kinéz. Forrás: Coinmarketcap

A Dogecoin ralija mögött nem áll semmilyen fundamentum, újdonság vagy hír, egy ember áll mögötte: Elon Musk. A Tesla technokirálya (és már a Mars császára is) decemberben kezdett el gőzerővel tweetelni a Dogecoinról, s mivel Musk mára egyfajta népmesei hőssé vált, a kriptovalutákhoz egyre könnyebben hozzáférő tömegek alaposan bevásároltak. Sok felhasználó egyszerűen be akarja pótolni azt a gyors meggazdagodást, amint a Bitcoin 2017-es menetelésekor kihagyott, opportunista módon kap azon, hogy egy értéktelen eszköz hirtelen megdrágul.

Egyre feljebb másznak a trónkövetelők, bár még messze vannak a csúcstól

Úgy, hogy a Dogecoin igazából nem jó semmire. A valutát két programozó, Jackson Palmer és Billy Markus programozta le félig viccből, az eszköz nevét és logóját is egy mémről vették az alkotók. A projekt annyira vicc, hogy a fejlesztők saját maguk is mémelik az eszközt.

Az első kripto-aranyláz idején számos hasonló projekt indult, egyik sem maradt életben, kivéve a Dogecoint, amit Musk jó alaposan felpumpált.

Mostanra gyakorlatilag a Bitcoin mellett az egyetlen olyan kriptoeszköz, ami eléri a hagyományos piaci sajtó ingerküszöbét.

Az érdeklődést nyilván Musk megnyilvánulásai és az eszköz elképesztő drágulása okozza.

Pedig valószínűleg Musk sem gondolja komolyan az egészet. A lenti videóban autogramosztás közben pont arról beszél, hogy „a Dogecoint azért találták ki, hogy viccet csináljon a kriptovalutákból. A sors szereti az iróniát, a legviccesebb kimenetel mindig a legironikusabb: az, hogy a viccből kitalált valuta lesz az igazi valuta.” Persze azt ő is hozzáteszi, hogy a termék erősen spekulatív és a megtakarításait senki se rakja bele. 

Egyre többen cikkeznek róla, hogy valuta veszélyt jelent a pénzügyi rendszerre, de ez erős túlzás. Való igaz, hogy 87 milliárd dolláros tőkekapitalizációja (amellyel olyan vállalatokat utasít maga mögé, mint a General Motors vagy a BNP Paribas) magas, de ha a lufi kipukkad, akkor azon kívül, hogy a későn eszmélő befektetőknek elég a pénze, a pénzügyi rendszernek fel sem tűnik majd semmi.

Áprilisi lapszámunk címlapsztorija volt Elon Musk története. Akkor azt írtuk: Musk „eltökélt zseni világjobbító szándékkal, médiapopulista módszerekkel, őrült szerencsével és olyan hájpteremtő képességgel, ami a szilícium-völgyben is ritka.”

A Dogecoin árfolyamára ránézve azonban jó kérdés, hogy ez épp a világjobbító szándék vagy a médiapopulizmus jele.

Nem zavarja, ha kiröhögik, a messianizmussal együtt jár – na, kiről van szó?

Musk teljes portréja az április Forbes magazinban!

Borítókép: Dogecoin // Twitter