Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Bitcoin bánya az Alföldön: először kelt el itthon kriptovalutáért képzőművészeti alkotás

Weiler Péter képzőművész húsz éve Magyarország egyik legismertebb digitális képeket alkotó művésze. A Bitcoin bánya az Alföldön című képe lett az első magyar, kriptovalutáért kínált képzőművészeti alkotás, de a blockchain alapú művészeti eladások a világpiacon is felpörögtek. Március 11-én például 69 millió dollárért adták el egy Beeple nevű művész alkotását, ami ezzel a világ valaha volt legdrágább digitális képévé vált.

Amíg a világjárvány alatt a galériák és múzeumok zárva tartanak, addig a blockchain alapú decentralizált rendszerek, amik közül a legismertebb a Bitcoin, egyre több területet alakítanak át. A pénzvilág után a művészeti életetre is egyre nagyobb hatással lehet az NFT (non-fungible token) terjedése.

A blockchain alapú művészeti eladások összértéke 2021-re elérte a 160 millió dolláros forgalmat, ami nagyjából 50 milliárd forintnak felel meg.

A múlt héten Grimes, énekesnő, Elon Musk párja 20 perc alatt, 5,8 millió dollárért (1,8 milliárd forint) adta el NFT, azaz csak digitális formában létező alkotásait. Március 11-én a wisconsini Mike Winkelmann, művésznevén Beeple vált újabb NFT milliomosá, amikor a Christies aukciósház szervezésében 69,3 millió dollárért (21,3 milliárd forint) árverezték el digitális alkotásait. Beeple naponta egy képet posztolt 5000 napon keresztül az Instagramra.

Ez a „Mindennapok: Az első 5000 nap” című kollázs ért meg a vevőnek a digitális piacon eddig soha nem látott rekordösszeget.

A kéthetes online aukción eredetileg 100 dollárért, azaz körülbelül 31 ezer forintért kezdtek licitálni. A 69,3 millió dolláros végösszeg jóval felülmúlta a piaci szereplők várakozást és megdöntötte Beeple korábbi eladási rekordját is. Egy héttel a mostani alkotás elkelése előtt 6,6 millió dollárt (2 milliárd forint) fizettek neki egy 10 másodperces videóért. A mostani eladás nemcsak az NFT világában, hanem más művészeti piacokon is kiemelkedőnek számít.

Beeple alkotása a harmadik legdrágább alkotás, amit valaha élő művész aukción értékesíteni tudott.

2018-ban David Hockney festményéért adtak 90,3 millió dollárt (27,7 milliárd forint), majd 2019-ben Jeff Koons rozsdamentes acélból készült szobrát vitték el 91,1 millió dollárért (28 milliárd forint) – írja az amerikai Forbes.

Ha a Bitcoint digitális aranynak tekintjük, akkor az NFT digitális műtárgynak számít. A bizarr világot jól demonstrálja az Injective Protocol nevű cég múlt heti akciója, ahol a cég képviselője egy 30 millió forint értékű Banksy nyomatot semmisített meg, majd az akciót megörökítő videóból készítettek egy NFT-t, ami így az elégetett tárgy helyére lépve lett forgalomképes. Az égetésről készült videó március 8-án közel 122 millió forintért kelt el.

Az első magyar kriptovalutáért elkelt alkotás

Weiler Péter képzőművész húsz éve Magyarország egyik legismertebb digitális képeket alkotó művésze. Hozzá kötődik az első magyar kriptovalutáért kapható képzőművészeti alkotás is.  A Bitcoin áramfogyasztására rávilágító Bitcoin bánya az Alföldön című kép március 5-én került fel a nemzetközi Mintable rendszerébe. Az NFT token, és a 80×80 cm vászonra nyomtatott kép egyben került 1 Ether-be, ami mai árfolyamon 560.000 forint. Az alkotás március 9-én már el is kelt. Kacsuk Péter kortárs gyűjtő vásárolta meg.

Weiler Péter: Bitcoin bánya az Alföldön

Weiler Péter szerint fontos eleme az NFT-nek, hogy a művész a viszonteladásokból is részesedhet. „Így én, ha a képem vevője egyszer úgy gondolja, hogy értékesítené a Bitcoin bánya az Alföldön alkotásomat, akkor 10 százalék jutalékot kapok majd abból a tranzakcióból. Ez egy paradigmaváltás a kortárs kereskedelemben, ahol eddig a művészek legfeljebb az aukciós hírekből értesültek, hogy mekkora szorzóval keltek el újra a képeik.”  

Borítókép: Eric Prouzet / Unsplash

 

Oszd meg!