Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

10 örök igazság pénzről és vagyonról, ami segít gatyába rázni a pénzügyeidet és elindulhatsz a gazdagodás útján

Valamiből élni kell: összeszedtünk egy pénzügyi tízparancsolatot az élethez, amivel elkerülhetjük az anyagi bukókat és elkezdhetjük építeni a saját vagyonunkat.

Teljesen mindegy, személyesen milyen céljaid vannak az életben, biztos, hogy ezekben kisebb-nagyobb szerepet játszik a pénz. Persze nem mindenki azzal kel és fekszik, hogyan kerülhetne be a Forbes gazdaglistájának milliárdosai közé, és a siker sem egyenlő az anyagi sikerrel.

Mégis, valamekkora személyes vagyonra és anyagi függetlenségre szükség van, hogy megteremtsük a lehetőségeinket – legyen az akár egy saját vállalkozás indítása, egy régóta tervezett utazás vagy család alapítása – és még csak nem is kell hozzá olyan kompromisszumokat kötnünk, amit megbánnánk.

Az amerikai Forbes.com alapján a magyar viszonyokhoz igazítva összeszedtünk egy pénzügyi tízparancsolatot az élethez, amivel elkerülhetjük az anyagi bukókat és elkezdhetjük építeni a saját vagyonunkat.

Vezesd, hogy mire megy el a pénzed

Kereshetsz bármennyi pénzt, ha kifolyik a kezed közül, nem fogsz tudni egyről a kettőre lépni. Az emberek nagy része jóval alulbecsüli a költségeit, így a legelső – még ha nem is a legkönnyebb – lépés ahhoz, hogy elkezdd építeni a saját vagyonod, ha szemmel tartod és vezeted a költéseidet. Már rengeteg alkalmazás van erre, de egy egyszerű Excel-táblázat vagy kockás füzet is jó szolgálatot tehet. Jegyezd fel egy hónapban mindent, amire költesz: a boltban, a szórakozóhelyen, benzinre, albérletre, rezsire, mindenre. Hónap végén pedig nézz végig a listán. Hogy hogy? Korábban összeszedtünk már 3 olyan applikációt, amivel ezt könnyen megteheted.

Piszkos anyagiak: 3 tipp, hogy ne ússz el a hónap végére

Meglepődtél a végösszegen? Van olyan nagyobb tétel, amire nem is emlékszel? Mik azok, amik nélkül simán meglettél volna? Jegyezd meg, és a következő hónapban igyekezz elkerülni ezeket.

Ahogy hónapról hónapra haladsz előre, látni fogod, hogy kevesebből is ugyanúgy meg tudsz élni, és több pénzed marad a fontosabb dolgokra.

Amit arra költesz, hogy mások előtt felvágj, kidobott pénz

Ne vedd meg azt az autót, amivel a haverok és munkatársak előtt akarsz menőzni. Ne vedd meg azt a drága ruhát, amit pontosan arra az egy alkalomra fogsz felvenni, bármilyen különleges esemény is legyen. Ne az Instagramnak utazz, hanem mert érdekel az a környék és élvezed a kikapcsolódást. Ahogy rossz ötlet azért egy karrierutat választani, hogy a szülők büszkék legyenek, úgy a megkeresett pénzed elköltését is hülyeség mások elvárásai alapján meghatározni.

A legfontosabb befektetés az, amit saját magadba fektetsz

Ha folyamatosan pénzt – és ami még fontosabb: időt és energiát – fordítasz új készségek elsajátítására, kapcsolatok építésére, vagy akár a saját egészségedre hosszabb távon jobban jársz, mint ha ugyanazt az összeget egy befektetési alapba pakolnád. Lehet, hogy a befektetés majd csak évek múlva térül meg, de akkor többszörösen: te kapod meg az előléptetést, megtalálnak egy jobban fizető állásajánlattal, vagy az egészségesebb életmódnak köszönhetően elkerülöd a betegségeket és az azzal járó váratlan kiadásokat.

Nem kell nagy kockázatot vállalni a nagy hozamhoz

A pókerben lehet, de az életben nagyon ritkán érdemes all-int mondani: ha túl nagy kockázatot vállalsz, és nem jön be, kezdhetsz elölről mindent. Inkább a kockázatok minimalizálására törekedj: ne mondj fel addig a munkahelyeden, amíg termel stabilan a magánvállalkozásod, jól gondold meg, mire veszel fel hitelt.

Haladj megfontoltan lépésről lépésre, építkezz szisztematikusan, és tovább érsz.

Dolgozz magadnak (is)

Amikor alkalmazottként dolgozol, a főnököd fogja eldönteni, mekkora hozzáadott értéket teremtesz a cégnek, és mennyit fizetnek érte. Persze kaphatsz fizetésemelést, előléptethetnek a munkahelyeden, de mindig lesz a fizetésednek egy felső korlátja – az alsó korlát pedig a nulla, hiszen el is köszönhetnek tőled. A megoldás? Indíts magánvállalkozást, és te leszel a legnagyobb hatással, mekkora bevételre teszel szert.

Bármibe is vágjál, tartsd észben, hogy nem kell otthagynod a munkád ahhoz, hogy saját bizniszed legyen, sőt, nem is tanácsos.

A kockázatot úgy tudod minimalizálni, ha megtartod a teljes állásodat, miközben apránként építgeted a saját várad. Ha túl nagyra nőtt a vállalkozásod, elég akkor elgondolkoznod a felmondáson.

Senki sem fog jobban vigyázni a pénzedre, mint te

Nem tudsz választani a pénzügyi termékek közül? Kérj tanácsot. Rendbe szeretnéd vágni a pénzügyeidet? Olvass utána, vagy fordulj szakemberhez. Megkeresett egy régi ismerősöd és életed üzleti lehetőségét kínálja, ha ennyi és ennyi pénzt befektetsz? Kérdezd meg a nálad tájékozottabb ismerőseid, hogy ez tényleg akkora ötlet-e, mint ahogy előadták.

Nem szégyen, ha nem tudsz valamit – de ha nem szerzed be a kellő információkat és meggondolatlanul lépsz, akár évekig viselheted a terheit.

Arra viszont figyelj, hogy a végén mindig te legyél az, aki a meghozza a döntést: nálad jobban senki nem fogja megvédeni a saját érdekeidet.

Kölcsönt percek alatt fel lehet venni. De visszafizetni évekbe telik

Attól még, hogy felvehetsz hitelt alacsony a kamattal, még nem jelenti azt, hogy jó döntés.

Tekints úgy a kölcsönre, mint egy befektetésre: akkor éri meg, ha megtérül, és a végén, mikor visszafizetted, előrébb jutottál vele.

Például egy lakáshitel bizonyos esetben lehet jó befektetés, ha a részleteket nagy biztonsággal, rendszeresen tudod fizetni, és a törlesztés végeztével összesen kevesebbet költöttél a hitelre, mint ha albérletben laktál volna. Egy hitelre vett autó már annál kevésbé. És ha már a hiteleknél tartunk…

Mindenki azt mondja, gyűjts lakásra. A 30-as magyar nyugdíjas meg azt: ne tedd!

Nem kell igénybe venned a maximális hitelkeretet

Attól még, hogy a bank meghatározott egy összeget, mekkora a maximális hitelkeret, amit hajlandó nyújtani, nem az egész összeget kell felvenned. A bank a pénzügyi szabályzatokat betartva a saját érdekeit nézi, azért ad hitelt, mert neki jó üzlet – a devizahitel is megfelelt a törvényi kötelezettségeknek, mégis rengetegen égették meg magukat. Mindig a saját érdekeidet nézd: akkor vásárold meg a bank termékét, ha neked jó üzlet megvenni.

Csak olyan dologba fektess, amit el tudsz magyarázni egy tízéves gyereknek

Szuper dolog, ha tudsz rendszeresen megtakarítani és be is fektetnéd – de ha nem érted pontosan, mi az, amibe a pénzedet teszed, ennyi erővel el is kaszinózhatnád. Vegyük példának a kriptopénzeket: érted, hogy mit vennél, és mire tudnád használni? És el tudnád magyarázni egy gyereknek? Ha nem, akkor valószínűleg jobb, ha más célt keresel a pénzednek.

Tervezz a nyugdíjas éveidre

Egyre magasabb a várható élettartam, kevesebben születnek, az idősek nyugdíját pedig egyre kevesebb dolgozó adójából kell finanszírozni. A 2018. áprilisi Forbes-ban egy asztalhoz ültettünk egy csapat nyugdíjrendszerre rálátó szakembert, és szerintük is fenntarthatatlan a rendszer hosszú távon. Azt is megkérdeztük tőlük, ők maguk hogyan készülnek a nyugdíjas éveikre: van, aki a nyugdíjbiztosításra esküszik, van, aki maga intézi a befektetéseit nyugdíj-előtakarékossági számlán. A közös bennük, hogy szerintük minél korábban kezd félretenni és befektetni akár egészen kis összegekkel, annál könnyebb lesz később, és érdemes kihasználni a nyugdíjmegtakarítás után járó, évi maximum 130 ezer forintos állami támogatást.

15 évig élni inaktívan csak a nyugdíjból? Lehetetlen

Borítókép: Joshua Earle // Unsplash

Oszd meg!