Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Mindenki azt mondja, gyűjts lakásra. A 30-as magyar nyugdíjas meg azt: ne tedd!

A harminchárom évesen nyugdíjba vonuló Takács Szabolcs óva int a lakásvásárlástól, portfóliójának nagy részét részvényekben tartja. És neked van nyugdíjstratégiád?

Ritkán találkozunk interjúalanyainkkal vasárnap este, és elsőre valóban elég morbidnak tűnik, hogy pont a harmincas nyugdíjas nem ért rá szinte egyáltalán hétközben. De aki kicsit jobban megismeri a most 36 éves Takács Szabolcs történetét, rögtön máshogy értelmezi a nyugdíjas szót:

az ő nyugdíjassága életforma, aminek az a lényege, hogy azt csinálhassa, amit szeret.

Ha új szakmát akar kitanulni, mint most a szoftverfejlesztőit, akkor azt, ha pedig kamionsofőri hobbijának akar hódolni pár hétig, akkor azt.

Az, hogy néhány éve teljesen nyugdíjazni tudta magát, egy közel húszéves folyamat eredménye. Persze ehhez nem csak az kellett, hogy már évek óta olvasgassa a korai nyugdíjba vonulással foglalkozó nemzetközi blogokat és szakirodalmat, már jóval hamarabb, az első lehetséges pillanatban elkezdett keményen takarékoskodni. A 11 és fél év alatt, amíg dolgozott, és elég hamar jó fizetést kapott,

fizetése nagyobbik részét félretette.

Közben nemcsak a profi hosszú távú befektetéseire, hanem az adókedvezmények maximális kihasználására is odafigyelt.

Takács Szabolcsnak ez a három aranyszabálya az öngondoskodásra (nem csak korai) nyugdíjas évekre:

  • A hozamnál fontosabb a bevételnövekedés! Hagyj el minden felesleges kiadást, keresd a jobban fizető állásokat.
  • Fiatalon ne gyűjts lakásra! Ne álljon cementben és téglában a pénzed – kivéve, ha olyan a trend, mint az elmúlt években.
  • Átlag feletti fizetésnél 60-70 százalék félretételével és befektetésével 10-12 év alatt elérhető az önkéntes nyugdíjbavonulás!

Takács Szabolcs csak egyike azoknak, akik elmondják az áprilisi Forbes magazinban, hogyan készülnek a nyugdíjas éveikre. Megkérdeztük még Pandurics Anettet (Posta Biztosító, MABISZ), Csernok Miklóst (Kiszámoló), Deák Ferencet és Sebestyén Andrást (Grantis, nyugdijbiztositas.com), valamint Farkas Andrást (a nyugdíjguru), meséljék el a személyes nyugdíjstratégiájukat.

Mennyit tesznek félre nyugdíjra szekértőink? És mibe fektetik? Melyikük esküszik a nyugdíjbiztosításra, és ki lát fantáziát az ingatlanokban? Minderről írtunk, részletek a Forbes legfrissebb számában!

Oszd meg!