Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Piszkos anyagiak: 3 tipp, hogy ne ússz el a hónap végére

Félsiker, ha legalább azt nyomon követi az ember, hogy mire mennyit költ. Van pár jó magyar alkalmazás, ami ebben segít.

Tanulságos eredményt hozott, amikor a minap mindenkit végig kérdeztem a szerkesztőségünkben: milyen egyéni/családi költségvetés-készítő, -támogató programot, alkalmazást, módszert használ. Két kolléga kivételével senki semmilyen formában, még egy nyamvadt kockás füzetben sem összegezi a kiadásait és a bevételeit (én sem). Az egyik pozitív válasz mögött egy excel tábla sejlett fel (a célnak megfelel, de azért korántsem a legmodernebb megoldás), a másik mögött egy mobilapplikáció, a Koin (erről még mindjárt bővebben), amit kollégánk dedikált időszakokban, például nyaralás előtt szokott töltögetni, amikor úgy érzi, elszáll a kiadási oldal.

A pszichológiai ellenösztönzőkbe most nem mennék bele („ha pontosan tudnám, mennyit utazok el, egy darabig nem mennék sehova” – mondta például Ács Gábor), ehelyett inkább nézzük meg, hogy milyen 21. századi – ingyenes – megoldások vannak a piacon azoknak, akik netán szembesülni akarnak a valósággal.

Wyze.me

Akinek az az érve, hogy nem fogja az idejét holmi apró-cseprő tételek számba vételével vesztegetni, annak ideális megoldás lehet a magyar fejlesztésű wyze.me. Leszámítva az első beállításokat, szinte semmit nem kell soha bepötyögni a rendszerbe, minden automatikusan történik, az applikáció beszippantja a számlakivonatunk adatait. A rendszer nem olyan régóta működik, sőt, valójában még béta verzió, de már teljesen használható, igaz, csak öt hazai bank ügyfeleinek. Egyelőre az OTP, a Gránit Bank, a Raiffeisen, az Erste és az UniCredit szerződött a Wyze-zal, ennél az ügyfélkörnél viszont fejenként bármennyi számlát szinkronizálhat az ember, vagyis elvileg az összes létező bevételt és kiadást kontrollálhatja (ha akarja).

UPDATE: Cikkünk megjelenése után a Wyze.me társalapítója jelezte, hogy már kilenc bankkal állnak kapcsolatban: az előbb felsoroltakon kívül a K&H, a MagnetBank, az MKB és a Budapest Bank ügyfelei is használhatják a szolgáltatást.

A dolog számítógépen működik (a mobilapp még tesztelés alatt), ami szerintem nem olyan nagy baj, grafikonokat, elemzéseket amúgy is könnyebb befogadni egy picit nagyobb képernyőn. Kipróbáltam: a wyze.me használata hosszú távon egyszerű, csak az elején kell egy kis nekirugaszkodás, hogy az ember a saját képére formálja. A nulladik lépés – a program letöltése és a banki adatok szinkronizálása könnyen és gyorsan megy – utána viszont érdemes átnézni, hogy milyen tételek milyen kategóriába kerültek. Nálam mondjuk előfordult, hogy egy repülőjegy-vásárlás a tömegközlekedés csoportba sorolódott nyaralás helyett, a későbbi statisztikákat ez erősen torzíthatja.

Ezeket könnyen helyre lehet igazítani, a rendszer gyorsan tanul, megjegyzi a szabályokat, és a következő adag költésünk szinkronizálásakor jó esetben már mindent jó zsebbe pakol. Ezután már csak az adatok értelmezése van hátra: grafikonon, oszlopban, kördiagramban vagy kategóriánként listázva bármilyen időszakra át lehet tekinteni a helyzetet. Van még rajta mit csiszolni, de annak, aki tényleg nem akar sokat vacakolni és jobbára kártyával intézi a pénzügyeit, annak valószínűleg ez a legjobb a magyar piacra szabott megoldások közül.

Koin

Régebbi dolog, többen ismerik és általában szeretik is, szintén magyar fejlesztés, számítógépen és telefonon is használható. A bankszámla forgalmát a Koin nem húzza be, de az állandó tételeket be lehet állítani, és elég kényelmesen és gyorsan fel lehet vinni manuálisan az elemeket, főleg telefonon, az úgyis mindig kéznél van. Ennek ellenére sokaknál itt bukik el a dolog, kitartás kell ahhoz, hogy valaki mindig minden költését bepötyögje, viszont ha megteszi, akkor itt is remek kimutatásokat lehet készíteni. A kategóriákban nincs nagy meglepetés – háztartás, élelmiszer, szórakozás, stb. –, ezekből heti, havi, éves riportokat lehet készíteni, és annak is jó megoldás, aki inkább készpénzezik.

Banki applikációk (+Excel)

Kézenfekvő lenne, hogy mindenki a saját számlavezető bankja által kínált alkalmazást használja, de ilyen nem nagyon van a magyarországi bankokban. A legnagyobb hazai bankok netes és mobilalkalmazásait végigböngészve egyedül az Ersténél van ilyen applikáció (Pénzügyi Monitor a neve), a többieknél nincs (én legalábbis nem találtam, ha valaki mást is ismer, írja meg nekünk). Az Erste pénzügyi monitorja arra jó, hogy mindenféle fő- és alkategóriákba sorolja a számlán mutatkozó kiadásokat, ezeket elég látványos grafikonokon prezentálja, és azt is meg lehet csinálni, hogy előre beállított költési limitekkel az ember saját magát korlátozza valamelyik kategóriában.

Ha nincs is ilyen alkalmazása, netbankja minden banknak van, ahonnan a számlaforgalmat például egy excel file-ba le lehet tölteni. Ezt aztán kedvére elemezgetheti mindenki, készíthet magának kategóriákat, és csinos grafikonokat. Kicsit munkásabb, de még mindig kevésbé, mint egy klasszikus kockás füzet.

Bezzeg külföldön!

Ha Amerikában volnánk, nagyon nagy kínálatból válogathatnánk, elég sok egyéni/családi büdzsékészítő alkalmazás verseng az ügyfelekért. Talán a legnépszerűbb a Mint.com, ami a wyze.me-hez hasonlóan szinkronizálja a bankszámlákat, nagy tábora van a Goodbudget-nak, a Receipts-nek (ez például lefényképezett számlákat is bevisz a rendszerbe), akinek meg sok a törleszteni valója, az a Debt Managert szokta szeretni. Ezek nem mindegyike ingyenes, és sok mást is lehetne még sorolni, de magyar banki ügyfélként nem a legkényelmesebb. De persze ki lehet próbálni, a fizetősöknél általában van egy kb. egy hónapos ingyenes próbaidőszak, ami alatt kiderül, kinek, mennyire válik be.

Oszd meg!